Llum verda al projecte executiu de l’escola bressol que s’integrarà al Viver

Divendres, 29 d'abril de 2022 a les 00:00

La construcció d’aquest nou equipament tindrà un cost d’1,6 milions d’euros, que avançarà l’Ajuntament i posteriorment finançarà en gran part la Generalitat, i l’objectiu és que ja es pugui utilitzar per al curs 2023-24.

  • El nou equipament s’ubicarà a l’avinguda de la Unitat amb un triple accés. La proposta constructiva s’ha fet amb la vocació de construir un edifici singular i emblemàtic, altament eficient energèticament, utilitzant la fusta com a material principal.
  • El projecte de l’escola bressol ha estat redactat per la Direcció de Serveis de l’Espai Públic, Projectes i Obres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en coordinació amb les regidories d’Educació i d’Obres i Projectes.

Tots els grups amb representació al Ple han donat el seu vistiplau al projecte executiu per a la construcció de la nova escola bressol de Can Sant Joan que estarà integrada a l’edifici del col·legi El Viver. Al juny de 2021, l’Ajuntament va aprovar un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per convertir l’institut-escola El Viver en un centre educatiu que inclourà en un mateix espai tots els ensenyaments de 0 a 16 anys. Per poder fer realitat aquest projecte, el conveni contempla l’ampliació de l’actual edifici amb unes noves aules per als infants de 12 a 16 anys i la construcció d’una nova escola bressol, de 0 a 3 anys.

El projecte de l’escola bressol ha estat redactat per la Direcció de Serveis de l’Espai Públic, Projectes i Obres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en coordinació amb les regidories d’Educació i d’Obres i Projectes de l’Ajuntament, tenint també en compte les aportacions de les actuals direccions de l’escola El Viver i de l’escola bressol de Can Sant Joan. El cost de les obres, amb un termini d’execució de 12 mesos, és d’1.648.330 euros i l’Ajuntament avançarà els diners per a la construcció del nou equipament i s’encarregarà de la licitació, la redacció i l’aprovació del projecte, així com de la direcció de les obres. Posteriorment, la Generalitat farà una aportació de 1,48 milions, tot i que el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va explicar en la sessió plenària que el consistori està negociant per ampliar el conveni per tal que la Generalitat es faci càrrec de tota la inversió.

La futura escola bressol, que substituirà l’actual que està ubicada al carrer Font i que es troba en una situació força degradada, s’ubicarà a l’avinguda de la Unitat –entre el Casal de la Gent Gran Casa de la Mina i l’estadi de futbol- i es planteja d’una única planta a peu pla amb el pati, amb la cota a nivell de carrer per evitar problemes d’inundabilitat, amb accessos també des del Parc de les Aigües i des del propi centre El Viver. La proposta constructiva s’ha fet amb la vocació de construir un edifici singular i emblemàtic, altament eficient energèticament, utilitzant la fusta com a material principal. L’objectiu és que l’equipament ja es pugui utilitzar per al curs 2023-24.

Durant la seva intervenció al Ple, la regidoria d’Educació, Jessica Segovia, va destacar la lluita dels últims anys, el treball entre diferents regidories i les negociacions amb la Generalitat per aconseguir que aquest nou centre sigui una realitat en el futur. “La Xarxa d’Escoles Bressol Municipals fa història perquè aquest nou equipament acabarà amb la diferència d’infraestructures que ara pateix l’escola bressol de Can Sant Joan”, va dir Segovia, qui també va posar en valor la importància que El Viver es converteixi en el primer centre públic de tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona que inclourà els estudis de 0 a 16 anys. El president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va ser l’encarregat de detallar els aspectes tècnics d’un projecte que va en línia amb les corrents més innovadores de l’arquitectura que aposten per la sostenibilitat i va destacar que el centre també disposarà d’un espai multisensorial que podran utilitzar altres usuaris del municipi amb un accés independent.  “Volem aprofitar aquesta oportunitat per tenir un nou equipament que ens fa molta falta i ens sentirem orgullosos d’un edifici que serà emblemàtic i molt singular”, va dir Sánchez. Per últim, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, es va mostrar confiada que l’augment de preu dels materials de construcció a causa de la guerra a Ucraïna no perjudiqui la presentació d’empreses que optin a construir un equipament que, segons va dir, “servirà per dignificar l’escola bressol del barri de Can Sant Joan i el treball de les seves educadores, amb les que teníem un deute pendent”.


Reivindicació personal de les escoles bressol
Una representació del personal de la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals va estar present durant la sessió plenària i va intervenir en el torn de precs i preguntes per posar de manifest la seva disconformitat amb les seves condicions econòmiques. El personal de les escoles bressol demana que la millora compensatòria que s’aplica als seus sous des de fa 16 anys no sigui absorbible per les pujades de l’IPC i del salari base del seu conveni laboral i que hi hagi una equiparació econòmica entre el personal de les cinc escoles bressol municipals. La regidoria d’Educació, Jessica Segovia, i l’alcaldessa, Laura Campos, es van mostrar obertes a mantenir converses amb aquest col·lectiu, amb la voluntat d’estudiar si l’Ajuntament té les competències per incorporar al plec de condicions de la nova licitació d’aquest servei l’obligatorietat de que la millora compensatòria sigui no absorbible. Segovia també va puntualitzar que aquest problema no depèn al 100% de l’Ajuntament i va recomanar a les educadores que lluitin per reivindicar una millora del seu conveni laboral ja que, actualment, el consistori té marcat un sou més elevat del que indica aquest mateix conveni.

Darrera actualització: 29.04.2022 | 13:10