Riuada 1962

Presentació

La comarca del Vallès Occidental va ser la zona més castigada per la riuada del 25 de setembre de 1962, la més tràgica dels darrers temps a Catalunya i a l'Estat. El nombre exacte de víctimes no es va poder calcular mai, ja que molts d’aquests municipis van acollir persones immigrants de molts punts d’Espanya, atretes per la incipient indústria de la comarca i que es van establir sense estar censades en barris amb menys recursos que es van construir al costat del riu i que la riuada va fer desaparèixer. Les dades més fiables estableixen en més de 800 les persones mortes i en 300 les desaparegudes. A Terrassa van perdre la vida 327 persones, a Rubí 260, a Sabadell, 47, 36 a Molins, 13 a Ripollet…. Les pèrdues econòmiques es calculen en 3.000 milions de pessetes de l’època.

Aquesta va ser, sense dubte, la tragèdia més greu que ha sofert el municipi de Montcada i Reixac al llarg de la seva història. La xifra definitiva va ser de 30 persones mortes. Molts montcadencs i montcadenques ho van perdre tot: la casa, la roba, la feina… i van haver de tornar a començar de zero. En total, prop de 200 milions de pessetes en pèrdues a Montcada i Reixac. Aquesta catàstrofe marca una abans i un després en el desenvolupament urbanístic i econòmic de la ciutat.

Una coincidència fatídica de factors van provocar la tragèdia: la gran quantitat de pluja caiguda en poc temps; el riu Ripoll, que va arrossegar tot allò que va trobar al seu pas; la brossa acumulada sota el pont des de feia temps; el pont que va fer de presa natural; el fet que fos de nit i que la gent no tingués temps de reaccionar…

Vídeo 60è aniversari

Darrera actualització: 23.09.2022 | 13:07