UNA REIVINDICACIÓ HISTÒRICA

Durant dècades, Montcada i Reixac ha exigit el soterrament d’unes vies de tren que, més enllà de fracturar la ciutat, han segat la vida de 176 persones.

Després de molts anys de lluita, esforços i manifestacions, el projecte per soterrar les vies de l’R2 comença a agafar forma. El projecte inicial es va aprovar en abril 2020. El projecte constructiu ha entrat en la fase final i l’actuació es podria licitar aquest any.

Gràcies a la feina conjunta realitzada per consistori, representants polítics, entitats, associacions, col·lectius i ciutadania i a la constància durant anys, finalment, els Pressupostos Generals de l’Estat 2021 recullen una partida individualitzada del soterrament de Montcada i Reixac amb dotació económica. El Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030 també recull el projecte del soterrament de l’R2 i permetrà que la integració de les vies en el casc urbà sigui una realitat en futur proper. Tot i així, des de l’Ajuntament seguim sempre vigilants per tal de fer realitat la reivindicació de la ciutadania de tenir una Montcada unida, moderna i segura.

#adeuvies #benvingutsoterrament

Notícies

Adif comença les obres d’ampliació de la zona de vianants del pas a nivell del carrer Bogatell mentre no s’inicien les obres del soterrament

17.12.2021

El gestor ferroviari ha començat aquesta setmana els treballs previs per a la remodelació del pas a nivell de l’R2, ubicat al carrer Bogatell, i que suposarà l’ampliació de la zona de pas destinada als vianants. L’actuació serà temporal fins que es faci el soterrament de l’R2.

El calendari municipal 2022 immortalitza els espais que estan esquarterats per les vies del tren de la línia R2

17.12.2021

L’almanac es pot obtenir de forma gratuïta a l’Ajuntament, la Casa de la Vila, el Kursaal i l’Auditori Municipal fins esgostar les 3.500 unitats que ha editat el consistori.

Els Pressupostos Generals de l’Estat incorporaran per primer cop el cost total del soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac

22.10.2021

El Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i Adif han confirmat que els Pressupostos Generals de l’Estat 2022 inclouen la partida pressupostària del projecte del soterrament de l’R2 i les diferents plurianualitats del cost total de l’obra. Un cop aprovats els Pressupostos, el Consell de Ministres destinarà els diners a Adif per fer la licitació i l’adjudicació de l’obra en 2022.

L’Ajuntament i la Plataforma anuncien mobilitzacions si l’Estat no accelera de forma imminent el projecte de soterrament

01.10.2021

Aquest divendres s’ha fet l’homenatge a la víctima 176 de les vies de tren de Montcada i Reixac, que va morir ahir dijous al pas a nivell del carrer Pasqual.

Laura Campos: “Montcada i Reixac no vol esperar més el soterrament”

30.09.2021

Nova víctima del tren aquest dimarts, al voltant de les 17 h, després de ser atropellada a la línia R2 al pas a nivell del carrer Pasqual. Mossos d’Esquadra està investigant les causes de l’accident.

Ampliades les voreres d'accés al pas a nivell del carrer Pasqual

26.08.2021

L'actuacló l'ha dut a terme la Brigada Municipal després de la petició de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total de facilitar el trànsit de vianants a través de diferents passos a nivell de la ciutat.

PUBLICACIONS
 • Portada de la guia Guia 'Creua les vies' 01.07.2021

  Aquestes guies, de descàrrega i ús lliure, han estat desenvolupades per la AESF, dirigides a diferents grups d'edats, perquè puguin ser utilitzades amb fins educatius en àmbits escolars i socials per conscienciar sobre la seguretat en espais ferroviaris.

 • L'Auca del Soterrament L'Auca del Soterrament 30.05.2018

  El reconegut dibuixant de còmics, Carlos Azagra, creador de personatges com 'Pedro Pico y Pico Vena' i que actualment publica a la revista 'El Jueves', és l'autor de l'L'auca del soterrament', una il·lustració que recull els principals moments de la reivindicació montcadenca.

ALS MITJANS
 • LA VANGUARDIA 01.10.2021

  La alcaldesa de Montcada i Reixac critica la lentitud para soterrar las vías del tren.

 • DIARI DE SABADELL 16.04.2021

  Soterrar les vies a Montcada costarà 500 milions d'euros i trigaran 5 anys.

 • EL PUNT AVUI 15.04.2021

  Les obres per soterrar les vies a Montcada i Reixac s’allargaran cinc anys i mig i costaran 500 milions d’euros.

 • 324 14.04.2021

  Les obres per soterrar les vies a Montcada i Reixac s'allargaran cinc anys i mig i costaran 500 MEUR.

 • NACIÓ SABADELL 18.03.2021

  Montcada i Reixac homenatja les 174 víctimes atropellades pel tren.

JORNADES PEL SOTERRAMENT 2021
1a. JORNADA

La primera sessió de les Jornades pel Soterramenti va comptar amb la participació d’una representació de l’ens ferroviari i dels redactors del projecte executiu que hauria d’estar aprovat al mes de maig com a molt tard.

2a JORNADA

La segona jornada va comptar amb el coordinador de Rodalies, Pere Macías, on informava sobre el contingut del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030, que es va aprovar el passat mes de desembre i que afecta diferents infraestructures ferroviàries del municipi.

PROJECTE DE SOTERRAMENT

Si voleu conèixer el contingut del projecte del soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac podeu veure la intervenció que van fer Juan Carlos Monge, sotsdirector de Projectes d’Obra Civil de la Direcció de Projectes de la Xarxa Convencional d’Adif, i Daniel Jiménez, redactor del projecte, el passat 13 d’abril al Teatre Municipal en el marc de les Jornades pel soterrament, organitzades per l’Ajuntament i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total.

PROJECTE ESCOLA EL TURÓ

Vídeo realitzat per alumnes de 6è de l’Escola El Turó en el que han explicat el projecte que van treballar durant el curs passat amb una sèrie de propostes relaciones amb el soterrament, com la construcció, amb material reciclat, d’un pont provisional durant les obres i l’aprofitament de l’espai que quedarà on estan ara les vies com a zona d’oci, esport i relacions socials.