Estratègia d'Acció Social
Introducció
L'estratègia d'acció social impulsada per l'Ajuntament busca un model d'atenció integral i transversal, posant el focus en les necessitats reals de la ciutadania per resoldre-les des de diferents punts de vista, amb l'atenció a la diversitat de problemàtiques amb què es troben les persones al llarg de tota la vida.
Els diferents plans, guies i projectes locals que executen les diferents regidores són l'eina mitjançant la qual s'articula l'estratègia. Cadascun té la seva particularitat i en alguns casos, un sector concret de la població a tractar, però presenten objectius comuns:
- La prevenció de problemàtiques
- La inclusió social
- La promoció i foment de l'autonomia de les persones
- La millora de la qualitat de vida
Un altre tret en comú fa referència a les fases d'elaboració dels projectes, que reben el suport econòmic d'administracions supramunicipals, com la Diputació de Barcelona o la Generalitat de Catalunya. En tots els casos, s'articulen amb:
- Una diagnosi
- La definició de les línies estratègiques
- Els objectius concrets a assolir
- Les actuacions per acomplir els objectius
La implicació de tots els agents socials que intervenen en un àmbit i els processos participatius són altres característiques comunes a tots els projectes, amb l'objectiu que la ciutadania sigui corresponsable de la presa de decisions. S'ha constituït una taula intersectorial formada per personal municipal i empreses que estan treballant sobre els diferents plans i es crearà un observatori de dades per estudiar com impacte entre la ciutadania les diferents accions socials. L'estratègia d'acció social busca:
- Eficàcia i eficiència
- Racionalització i aprofitament dels recursos
- No duplicar esforços
- Compartir els coneixements
- Evitar la sobrecàrrega dels agents socials que participen en l'elaboració dels plans
- A banda de proposar noves accions, ordenar les que l'Ajuntament ja està fent. Alguns projectes són actualitzacions d'anteriors i no es parteix de zero, però cal una reorganització i adaptació a la realitat d'avui dia.
Per tal de garantir l'efectivitat dels plans, cal:
- Dotar-les econòmicament. La proposta de pressupostos per al 2018 inclou partides a aquest efecte
- La implicació de la ciutadania, una participació real per donar una vessant comunitària als projectes
- Orientar les actuacions segons els resultats i l'impacte
- Fer una fotografia realista de la situació en què vivim i que les accions a fer siguin viables
- Actualitzar els plans i ajustar-ne les actuacions a la realitat
Programa de mesures reparatòries 17 de gener de 2022
Servei municipal per a joves que ofereix alternatives educatives a les sancions interposades per infraccions de l’Ordenança municipal de mesures per fomentar i garantir la convivència a l'espai públic i reguladora de l'ús de la vía pública mitjançant programes educatius que permetin afrontar els conflictes de forma àgil i propera, reconduint les conductes transgressores no greus i afavorint la integració dels joves.
Programa Ubicat 9 de febrer de 2021
L’objectiu general d'Ubicat és atendre de forma individualitzada a les persones en procés de recerca de feina.
Guia d'activitats i serveis educatius 7 d'octubre de 2020
La Guia d'activitats i serveis educatius recull les activitats que des de diferents regidories, serveis culturals i educatius i entitats del nostre entorn, s'ofereixen als centres educatius del municipi.
Campanya Borsa de mediació de lloguer social 19 de febrer de 2020
‘Fem de la meva casa la teva llar. Bo per tu, bo per mi’
Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans 2 de març de 2018
Una iniciativa del moviment de bon tracte cap a les persones grans, que treballa el risc d'exclusió d'aquest col·lectiu.
Montcada Ciutat Amiga de les persones grans 2 de març de 2018
Un projecte promogut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar polítiques d'envelliment actiu i adaptar l'entorn i serveis de les ciutats perquè les persones grans visquin amb seguretat, de forma saludable i perquè participin de forma activa en el dia a dia dels municipis.
DiLTET 19 de setembre de 2017
El Dispositu Local de Transició Escola-Treball (DiLTET) es va iniciar l'any 2006 amb l'objectiu de fer detecció, prevenció, orientació, formació, acompanyament i seguiment dels joves entre 15 i 25 anys per facilitar el manteniment i/o retorn dels joves al sistema educatiu i la seva incorporació al món del treball. És una eina que pot ser útil als joves en el seu trànsit de l'escola al món del treball.
Acció 16.24 6 de març de 2017
Acció 16.24 és un projecte marc que proposa un conjunt d'accions articulades que configuren un servei de promoció i acompanyament socioeducatiu per a joves de 16 a 24 anys amb dificultats socials.