Aprovat el pla de prevenció de drogues i pantalles 2018-2022

Divendres, 26 d’octubre de 2018

El document posa èmfasi en la informació i la prevenció entre el jovent entre 12 i 29 anys i es presenta el 15 de novembre a l'Auditori Municipal (18.30 h).

El Ple del mes d'octubre, celebrat aquest dijous, dia 25, ha donat llum verda al Pla Local de Prevenció de Drogues i Pantalles 2018-2022, un document que recull les línies estratègiques i projectes i actuacions que estructuraran les polítiques de prevenció al llarg dels pròxims quatre anys. El projecte ordena els recursos disponibles i els planifica per tal d'oferir una resposta eficient a les necessitats de la població entre 12 i 29 anys. La presentació pública del Pla tindrà lloc el 15 de novembre a l'Auditori Municipal (plaça de l'Església, 12) i inclourà l'explicació de diferents accions que ja s'executen al municipi en matèria de prevenció d'addiccions i la conferència de la psicòloga Patrícia Ros.

El projecte promou estratègies i mecanismes d’informació, prevenció, detecció, reducció de riscos i atenció en l’àmbit del consum de drogues i pantalles i les conductes de risc derivades tot promovent hàbits saludables. El pla contempla 4 eixos d'acció, 20 objectius i 62 accions concretes, el gruix de les quals corresponen als àmbits de la informació i la prevenció. "El pla dona un marc teòric a les accions que venim fent en els darrers anys, especialment des del servei PASSA, que ens està funcionant molt bé", ha expressat la regidora de Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió i de Salut Pública, Mar Sempere, qui també ha indicat que el document pretén abordar noves problemàtiques vinculades als consums, com el botelló o l'ús excessiu de pantalles.

Entre moltes altres dades, el pla indica que el tabac, l'alcohol i el cànnabis són les substàncies que més prenen els joves que consumeixen drogues, que cada cop en prenen més joves, que existeix un perill de normalització del consum d'algunes substàncies vinculades a l'oci o bé, que els telèfons mòbils condicionen el dia a dia del jovent. La campanya del dia mundial sense fum, els programes de prevenció escolar, l'equip educador que fa accions durant les nits del cap de setmana són algunes de les accions incloses al pla. L'Ajuntament hi dedica 30.000 euros per al 2018 i altres 30.000 euros per al 2019.

L'elaboració del projecte s'ha efectuat en dues fases. La primera ha estat la de diagnosi, amb la participació de 80 joves, 6 professionals i 58 agents vinculats al territori. La segona ha estat la de disseny del Pla, en la qual s'ha dut a terme un laboratori participat (7 persones), la comissió d'educació (12 persones), una sessió amb la taula de tòxics (9 persones), una sessió amb joves (17 persones) i una comissió tècnica (19 persones). També hi han intervingut 47 agents del territori i 17 joves. Tota la informació del projecte es pot consultar a www.montcada.cat.

Darrera actualització: 5.05.2023 | 10:00