Reixac s'afegeix a la 'Ruta de les esglésies amagades'

Divendres, 11 de maig de 2018 a les 12:00

Hi haurà visites guiades al temple, situat en plena Serralada de Marina, el quart diumenge de cada mes, de 10 a 12 h.

Montcada i Reixac ha entrat a formar part de la 'Ruta de les Esglésies amagades', una iniciativa impulsada per entitats i ajuntaments de municipis limítrofs per difondre el patrimoni arquitectònic i l'art romànic del Vallès. Les esglésies de Reixac (Montcada i Reixac), Santa Maria de Gallecs (Mollet del Vallès), Santa Maria l'Antiga, Santiga (Santa Perpètua de Mogoda) i Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles) tenen com a denominador comú que van ser l'epicentre de les seves comunitats fins que la història i el desenvolupament urbà va atorgar un paper principal a d'altres temples, transformant-se en esglésies sufragànies. No obstant, la seva forta personalitat ha aconseguit que aquests quatre monuments llueixin avui dia amb esplendor en mig d'entorns agrícoles i forestals.

"Reixac és un element amb característiques molt semblants a la resta d'esglésies que formen part del programa i vam considerar que era una bona oportunitat per difondre el nostre patrimoni i donar-lo a conèixer a gent de fora, però això ens vam sumar a aquest projecte", ha explicat la regidora de Comerç i Turisme, Montse Ribera. L'edil convida la ciutadania a participar en aquesta activitat, "es pot fer en família i aprofitar per conèixer altres espais naturals o patrimonials ubicats a la Serralada de Marina, com Les Maleses", ha dit. Per la seva banda, la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez, ha indicat que "la difusió i el treball conjunt amb altres poblacions o institucions ens han donat molt bons resultats amb altres espais, com la Casa de les Aigües i el jaciment ibèric de Les Maleses, que actualment rep visites de gent de tot arreu".

'La Ruta de les esglésies amagades' es va posar en marxa al 2015, a iniciativa del Centre d'Estudis Molletans (Mollet del Vallès), el Cercle de Recerques i Estudis (CREM) de Santa Perpètua de Mogoda i Amics de Cabanyes, de Sant Fost de Campsentelles, amb el suport dels respectius ajuntaments. Ara s'hi afegeix el Museu Municipal i l'Ajuntament de Montcada i Reixac. Per donar a conèixer aquests elements patrimonials, es programen portes obertes i visites guiades. A Reixac, serà el quart diumenge de cada mes, de 10 a 12 h, i es posen en marxa el pròxim 27 de maig. No cal inscripció prèvia i a les 11 h començarà una visita guiada la recinte. Fora d'aquest horari, l'entrada és lliure, tot i que la persona informadora està a la seva disposició. La segona obertura, però, es farà coincidir amb la jornada Festa Major de la Vallençana, l’1 de juliol, amb una visita teatralitzada dins de les activitats del programa anual 'Montcada, entre vinyes i camins', per recordar la tradició vitivinícola a Montcada.

Pel que fa a la resta d'esglésies incloses a la ruta, Santiga obre portes el segon diumenge de mes, de 10.30 a 13.30 h; Gallecs, el tercer diumenge de mes, de 12 a 14 h, i Sant Cebrià, tots els diumenges i festius, de 9 a 11 h.

Darrera actualització: 10.05.2018 | 14:30