Edició especial de la 'Ruta de les esglésies amagades' amb motiu de les jornades europees de patrimoni

Dijous, 4 d'octubre de 2018 a les 11:00

Serà els dies 12 i 13 d'octubre i obren portes els quatre temples romànics que formen part del projecte comú de Montcada i Reixac, Santa Perpètua, Sant Fost i Mollet.

Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès i Sant Fost de Campsentelles organitzen una edició especial de la 'Ruta de les esglésies amagades', amb motiu de les jornades europees de patrimoni, que se celebraran els dies 12 i 13 d'octubre. El primer dia, obriran portes les esglésies de Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost), a les 10 h, i Sant Pere de Reixac (Montcada i Reixac), a les 12 h. L'endemà, a les 10 h, hi haurà la visita a Santiga (Santa Perpètua), mentre que la ruta clourà a Santa Maria de Gallecs (Mollet), a les 12 h. Representants dels consistoris i de les entitats implicades en el projecte van presentar conjuntament la proposta ahir dimecres, 3 d'octubre, en un acte celebrat a la Casa de la Vila de Montcada i Reixac.

"Les jornades europees de patrimoni són una oportunitat única per mostrar la nostra identitat i per reivindicar-nos com a municipis amb llegat històric", va expressar l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos. La regidora de Comerç i Turisme del consistori montcadenc, Montse Ribera, va explicar que la 'Ruta de les esglésies amagades' "és un projecte engrescador i que a Montcada i Reixac es va inaugurar amb molt d'èxit".

El regidor de Cultura de Santa Perpètua de Mogoda, Marçal Solà, va destacar la importància de les persones que, de forma voluntària, impulsen el projecte. "Sou els que feu possible mantenir viva la nostra memòria i per això hem de posar en valor la vostra tasca", va indicar l'edil. El director del Centre d'Estudis Molletans, Jordi Bertran, va definir la ruta com una acció "espontània, senzilla, que genera identitat i que sorprèn perquè en ple Vallès, sobta trobar paratges que ens transporten a d'altres temps i en tan bon estat de conservació".

La 'Ruta de les esglésies amagades' és una iniciativa dels quatre ajuntaments per difondre el patrimoni arquitectònic i l'art romànic del Vallès. Els temples que hi formen part tenen com a denominador comú que van ser l'epicentre de les seves comunitats fins que la història i el desenvolupament urbà va atorgar un paper principal a d'altres temples, transformant-se en esglésies sufragànies. El projecte es va posar en marxa al 2015, a iniciativa del Centre d'Estudis Molletans (Mollet del Vallès), el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) de Santa Perpètua de Mogoda –representants del qual hi van participar també a l'acte de presentació– i Amics de Cabanyes, de Sant Fost de Campsentelles, amb el suport dels respectius ajuntaments. Aquest 2018 s'hi han incorporat el Museu Municipal i l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

Per donar a conèixer aquests elements patrimonials, es programen portes obertes i visites guiades de forma regular. A Reixac, és el quart diumenge de cada mes, de 10 a 12 h –la propera serà el 28 d'octubre. No cal inscripció prèvia i a les 11 h començarà una visita guiada la recinte. Fora d'aquest horari, l'entrada és lliure, tot i que la persona informadora està a la seva disposició. Pel que fa a la resta d'esglésies, Santiga obre portes el segon diumenge de mes, de 10.30 a 13.30 h; Gallecs, el tercer diumenge de mes, de 12 a 14 h, i Sant Cebrià, tots els diumenges i festius, de 9 a 11 h.

D'altra banda, les jornades de patrimoni a Montcada i Reixac inclouen la visita teatralitzada 'A tota màquina!', a la Casa de les Aigües, el 14 d'octubre, a les 12 h. Les persones que hi vulguin assistir, han de reservar plaça prèviament, contactant amb el Museu Municipal (Major, 32; 935 651 122-610 144 499; museumunicipal@montcada.org). En aquesta ocasió, la visita serà gratuïta.

Darrera actualització: 04.10.2018 | 11:43