Relats de refugi

Presentació

Entre el veïnat de Montcada i Reixac hi ha persones que han hagut de deixar casa seva per poder sentir-se més segures, altres no han nascut a la seva terra d’origen i no l’han pogut veure mai. Algunes han fet milers de quilòmetres des d’altres continents tot sabent que mai més podrien tornar a casa, altres han lluitat per donar una millor vida a les seves famílies, unes han acollit a casa seva persones que fugien de la seva llar assetjades per la guerra o la pobresa, algunes han pagat un alt preu per poder tornar a casa, altres han viscut en camps de refugi i algunes persones també hi han anat per deixar el seu granet de sorra...

Montcada i Reixac ha estat, i és avui dia, municipi d’acollida de moltes persones que, sense voler-ho, es veuen obligades a marxar de la terra que els va veure néixer o créixer, amb l’anhel de poder tornar-hi algun dia, si tot millora.

Cal tenir en compte que aquests moviments de persones en cerca de refugi no són només una qüestió actual. Arran de la mal anomenada “crisi de refugiats”, sembla que aquesta situació sigui una “amenaça” per a l’Europa actual, però no hem de perdre de vista el fet que els conflictes bèl·lics, la pobresa, la desigualtat i la violència han existit arreu del món des de temps remots.

 • Infants refugiats a Montcada i Reixac Relat de temps enllà 24/11/2021

  Si retrocedim una mica en la línia del temps de la nostra pròpia història, no trigarem gaire a identificar moviments de refugi.

 • Carrer del Líban El relat de l'Abir 24/11/2021

  Hola, em dic Abir i soc palestina. Aquest estiu, i després de sis anys, vaig tornar al meu primer país de refugi, el Líban, i vaig poder retrobar-me amb la meva família.

 • Carrer de Cali El relat del Marlon 24/11/2021

  La casualitat va fer que l’Abir i jo ens coneguéssim el juny de 2021. A partir d’aquell moment, jo he après de la seva història i ella de la meva. I és que en realitat a Montcada i Reixac i arreu, som moltes les persones que hem hagut de fugir de “casa”.

 • Campament de refugiats La història de la Montse 24/11/2021

  Soc la Montse i soc veïna de Montcada. En el meu relat parlaré de l’acollida, perquè aquest també és un moment fonamental per a les persones refugiades.

 • Campament de refugiats al desert El relat del Mohamed 24/11/2021

  Hola, soc en Mohamed, tinc 30 anys i en fa 20 que visc a Montcada i Reixac. Vaig néixer als campaments de refugiats sahrauís d’Algèria. La meva família encara hi viu allà, juntament amb 200.000 refugiats més.

 • Difícil retorn 24/11/2021

  Ulisses, a l’obra clàssica grega de l’Odissea, viu un viatge ple d’entrebancs, reptes i perills per poder tornar a Ítaca, casa seva. El seu desig no sols és tornar a casa sinó també poder tornar a veure aquelles persones a qui més estima, la seva família: Penèlope, la seva dona; i Telèmac, el seu fill.