L’Ajuntament fa una campanya per informar dels riscos sobre les begudes energètiques

Dijous, 19 de setembre de 2019 a les 14:00

L'acció forma part de les activitats per al curs 2019-2020 del Pla Local de Prevenció de Drogues i Pantalles de Montcada i Reixac.

Trencar-ne els mites sobre els efectes positius i fer prendre consciència dels efectes de les begudes energètiques són els principals objectius de la campanya ‘Energitza’t amb l’energia que tens a dins!’, que l’Ajuntament de Montcada i Reixac ha presentat aquest dijous, 19 de setembre. L’acció s’adreça al públic juvenil, s’emmarca en el Pla Local de Prevenció de Drogues i Pantalles 2018-2022, l’ha elaborat l’entitat Promoció i Desenvolupament Social (PDS) per encàrrec municipal i vol treballar la percepció de risc d’aquestes substàncies, evitar-ne la normalització del seu consum i reflexionar sobre fórmules sanes per obtenir més energia. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Laura Campos; la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere; i el regidor d’Infància i Joventut, Gerard Garrido.

Les accions que proposem s’adrecen al jovent i el seu entorn, com les famílies i professionals, i fugen del to paternalista i prohibitiu i són de caire dinàmic i informatiu”, ha explicat Sempere, qui ha destacat que aquesta acció “és pionera a Catalunya i molt novedosa, amb la qual volem que el jovent no normalitzi el consum de begudes energètiques”.

La iniciativa proposa missatges adreçats directament el jovent i també a les seves famílies. Les begudes energètiques contenen molt de sucre i cafeïna, el que port comportar riscos de patir insomni, ansietat i nerviosisme. L’acció pretén desmitificar que les energètiques hidratin com les begudes isotòniques i tampoc no són recomanables en època d’estudi, ja que provoquen falta de concentració. Per contra, les idees que es volen enviar des de la campanya per obtenir energia i benestar són descansar, fer esport, estudiar i beure begudes sanes.

La campanya es materialitzarà amb material de difusió que es podrà veure als equipaments, amb una exposició itinerant, i als establiments comercials i compta amb el suport de les associacions de comerciants del municipi. Els cartells informatius es distribuiran per les botigues i s’explicarà als seus responsables el contingut de la campanya. El 17 d’octubre hi haurà una formació adreçades a professionals i també n’hi haurà sessions per a les famílies i l’alumnat, ofert mitjançant el Catàleg d’Activitats Educatives, per la qual ja s’han interessat una desena de grups.

Aquesta campanya és una de les activitats més destacades previstes per al curs 2019-2020 del Pla Local de Drogues i Pantalles. Al llarg d’aquests mesos hi haurà accions diverses, com ara xerrades, exposicions o la commemoració d’algunes efemèrides vinculades a la salut, com els dies mundials sense alcohol, sense fum, sense tabac o sense mòbil. Una de les activitats més immediates és l’exposició ‘Dona la volta a l’alcohol’, de caràcter interactiu, que parla sobre les conseqüències sobre la salut que genera el consum d’alcohol durant l’adolescència, amb l’objectiu que el jovent no en consumeixi i que es reafirmi en la seva decisió davant possibles pressions socials. L’exposició es podrà veure al Kursaal (Masia, 39) del 27 de setembre al 10 d’octubre.

‘Energitza’t’ també s’ha presentat aquest dijous a la Taula Tècnica del Pla Local de Drogues i Pantalles, formada pels agents del territori que treballen amb el col·lectiu juvenil. A més, durant la trobada s’ha presentat un resum de les accions i resultats de la campanya de ‘De Festa Major... en positiu!’, sobre prevenció de consum de substàncies i de violències masclistes.

Darrera actualització: 27.09.2021 | 08:56