La Generalitat inclou Montcada i Reixac dins dels municipis metropolitans que adoptaran mesures de contenció de la Covid-19

Divendres, 17 de juliol de 2020 a les 00:00

Tot i que a Montcada i Reixac no n'hi ha hagut cap brot, haurà d’adoptar, juntament amb 11 municipis més de l’àrea metropolitana, mesures especials de contenció per frenar la transmissió del virus.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha decidit cancel·lar els espectacles culturals previstos per a aquest cap de setmana i les activitats socials en equipaments municipals i a l’aire lliure, suspendre els entrenaments a equipaments esportius municipals i reduir al 30% l’aforament de la piscina, tot accedint-hi amb un registre d’entrada. Aquestes són les mesures preventives que ha adoptat el consistori montcadenc a l’espera que un jutge avali i que es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat les mesures anunciades pel govern català, que tenen inicialment una durada de 15 dies. L'objectiu d'aquestes accions és contenir la transmissió del virus a 12 municipis de l’àrea metropolitana. 

L’alcaldessa, Laura Campos, ha afirmat que 'volem fer una crida a la ciutadania a la calma i a la tranquil·litat perquè a Montcada i Reixac no hi ha hagut cap repunt de contagis però la Generalitat ha decidit incloure’ns dintre dels municipis que han d’adoptar aquestes mesures perquè compartim la mateixa trama urbana'. Seguint la resolució aprovada per la Generalitat, el consistori ha adoptat les mesures a nivell local amb caràcter preventiu que podrien ser ampliades en els propers dies. “L’objectiu és evitar un confinament total de l’àrea metropolitana en 15 dies”, ha explicat Campos. Davant l’anunci de la resolució de la Generalitat sobre les mesures de contenció, els alcaldes i alcaldesses dels 12 municipis afectats es reuniran aquest dissabte, a les 10 h, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per traslladar els dubtes que ha suposat l'anunci i per exigir una millor coordinació amb els municipis.

Segons la resolució de la Generalitat, es recomana evitar tots aquells desplaçaments que no siguin necessaris i només sortir de casa per anar a la feina, anar a centres sanitaris, cuidar persones vulnerables, fer compres de primera necessitat, anar al banc o gestions urgents, fer esport a l'aire lliure de manera individual o amb persones amb les que es conviu, exàmens o proves oficials, mudances, tràmits per renovar permisos o documentacions oficials i causes de força major. En aquest sentit, el consistori tornarà a reprendre el servei d’informació per mitjà de megafonia mòbil pels diferents barris del municipi per recordar els principals consells que fan les autoritats sanitàries per evitar la propagació del virus. 

Es prohibeixen les trobades i reunions de més de 10 persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. Aquesta prohibició inclou casaments, serveis religiosos, celebracions, cerimònies fúnebres i la pràctica esportiva en les condicions indicades. En les reunions que concentrin fins a 10 persones en espais públics no es permet el consum ni d’aliments ni de begudes.

La resolució també estableix el compliment de les mesures de prevenció i higiene en centres de treball públics i privats. S’hauran d’extremar les mesures de neteja i desinfecció als centres de treball, així com garantir la ventilació dels espais i edificis, i posar a disposició dels treballadors aigua i sabó o gels hidroalcohòlics o desinfectants per a la neteja de mans. També s’haurà de garantir el manteniment de la distància de seguretat interpersonal mínima i l’ús de la mascareta, que és obligatori en l’entorn laboral. Les empreses hauran d’adoptar mesures per a evitar la coincidència massiva de persones, tant de les treballadores com de les clientes o usuàries, durant les franges horàries en què es prevegi més afluència i potenciar l’ús del teletreball quan sigui possible.

Pel que fa a les activitats d’hostaleria i restauració es limita l’aforament a l’interior dels establiments al 50% de l’autoritzat i el consum s’ha de realitzar sempre en taula. A les terrasses l’aforament serà el resultant d’aplicar una distància de 2 metres entre taules o grups de taules. Sempre que sigui possible, s’han d’utilitzar preferiblement servei a domicilis i comandes per emportar.

La resolució recomana que l’activitat comercial s’ha de fer, també, en la mesura que sigui possible, sense contacte físic amb els clients, per exemple, mitjançant comandes telefòniques o en línia. Aquests establiments han de mantenir les mesures higièniques, de prevenció i de seguretat establertes per fer front a la COVID-19.

També se suspèn l’obertura al públic d’equipaments culturals com ara arxius, locals i establiments on es desenvolupen espectacles públics, com ara teatres, cinemes i esdeveniments esportius i activitats lúdiques, i dels locals i establiments d’oci nocturn, com ara sales de festa i discoteques, i qualsevol altre que impliqui un interacció d’un nombre important de persones que pertanyen a grups de convivència diferents per l‘increment del risc de transmissió comunitària. Les biblioteques i els museus podran romandre oberts i es mantenen les activitats de casals i colònies d’estiu.

Darrera actualització: 18.09.2020 | 11:39