Consens institucional per transformar l’N-150 en avinguda metropolitana

Dilluns, 4 de juliol de 2022 a les 00:00

La festa Viu l’Avinguda del Vallès d'aquest diumenge, 3 de juliol, ha mostrat a la ciutadania una carretera cívica, cohesionadora i amb prioritat per als vianants.

L’N-150 s’ha obert aquest diumenge, 3 de juliol, a la ciutadania (tram de Cerdanyola entre l'Avinguda de l'Estació i el carrer Tiana)  per a l’esdeveniment Viu l’Avinguda del Vallès, que ha consistit en una jornada lúdica i festiva, per tancar el final de procés de cocreació d’aquest eix viari al seu pas per Montcada i Reixac, Ripollet, Cerdanyola i Montcada i Reixac. L’Avinguda del Vallès forma part del projecte europeu Riconnect, que al territori el gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

L’acte va comptar amb un seguit d’activitats de caire familiar, amb cistelles de bàsquet, taules de tennis taula, circuit i taller de reparació de bicicletes, atraccions infantils, una parada informativa, un fotocol i l’actuació d’entitats; una d’elles, el grup de dansa oriental Terra Nostra.

A la jornada hi van assistir representants polítics de l’AMB i els ajuntaments implicats. ‘L’N-150 s’ha de convertir en una avinguda metropolitana cívica i cohesionadora i que la ciutadania l’ha de sentir seu, com a espai integrador’, va destacar el vicepresident de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l’AMB i president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, Jordi Sánchez. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón; l’alcalde de Ripollet, José M. Osuna; i l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés. Les autoritats van exposar el compromís polític i institucional per convenir l’N-150 en una via per a les persones, on la mobilitat sostenible i la presència de la natura siguin prioritàries, a més d’al·legar per crear una metròpoli més enllà de la centralitat de Barcelona.

Aquest esdeveniment culmina un procés de participació ciutadana de dos anys, en què entitats veïnals, ciutadania i personal tècnic els municipis han treballat en una proposta d’accions per millorar aquest eix viari i el seu entorn. Fins 2000 persones han fet aportacions que s’han aglutinat en un Pla d’Acció Integrat.

Actualment, l’N-150 és la principal carretera del Vallès Occidental, per on hi circulen entre 15.000 i 40.000 vehicles diaris en funció del tram. El volum de trànsit motoritzat i el tipus de mobilitat provoca problemes de soroll i contaminació atmosfèrica i actua com a barrera dins dels municipis per on passa.

El projecte pretén que la via sigui un espai amable i pacificat, amb l’objectiu d’afavorir la mobilitat activa (a peu i en bicicleta), la sostenibilitat i la integració paisatgística que superi la fragmentació territorial.

Darrera actualització: 04.07.2022 | 11:14