El procés d’elaboració d’actuacions per humanitzar l’N-150 culmina amb l’elaboració del Pla d’Acció de l’Avinguda del Vallès

Dijous, 12 de gener de 2023 a les 00:00

El document recull totes les propostes i el calendari d’actuació de les intervencions per humanitzar l’N-150 aportades per personal municipal, entitats i ciutadania de Montcada i Reixac, Cerdanyola, Barberà i Ripollet.

Les propostes a curt, mig i llarg termini, els objectius i el calendari d’actuació per humanitzar l’N-150 han quedat plasmats en el Pla d’Acció de l’Avinguda del Vallès, un document estratègic que s’ha presentat aquesta setmana a la comissió de compromís del projecte, en una reunió de treball a Cerdanyola, i està previst presentar-lo públicament pròximament.

El pla, liderat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), recull tot el treball i les propostes per millorar la integració del vial a Montcada i Reixac, Cerdanyola, Barberà i Ripollet sorgides al llarg de dos anys de treball. El projecte és fruit de les aportacions de personal de l'AMB, dels ajuntaments de les quatre poblacions, així com d’un procés participatiu en el qual hi han pres part representants d’entitats i persones a títol particular dels quatre municipis. Al voltant de 200 persones han pres part en aquest procés.

El Pla d’Acció és el full de ruta que ens marca les directrius i valors que han de tenir en compte les actuacions que es facin a l’entorn de l’N-150; volem que aquest vial sigui una avinguda, un eix cívic i cohesionador, habitable i continuat, que afavoreixi la mobilitat activa i sostenible i que enforteixi els valors ambientals i patrimonials existents’, ha explicat el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i vicepresident de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l’AMB, Jordi Sánchez.

Les recent intervencions al tram de l’N-150 a Montcada i Reixac –la xarxa de carril bici, l’ampliació de les voreres i la connexió amb el Coll de Montcada i les zones verdes properes– s’han executat tenint en compte els principis del pla d’acció. Entre d’altres accions, el document també defineix noves centralitats a desenvolupar, com ara l’entorn del futur hospital Ernest Lluch, al límit dels termes de Montcada i Reixac, Cerdanyola i Ripollet, o el sector Baricentro.

Actualment, l’N-150 és la principal carretera del Vallès Occidental, per on hi circulen entre 15.000 i 40.000 vehicles diaris en funció del tram. El projecte Avinguda del Vallès pretén que la via sigui un espai amable i pacificat, amb l’objectiu d’afavorir la mobilitat activa (a peu i en bicicleta), la sostenibilitat i la integració paisatgística que superi la fragmentació territorial.

Des de final del 2020, entitats veïnals, ciutadania i personal dels ajuntaments de Montcada i Reixac, Cerdanyola, Ripollet i Barberà han treballat una proposta d’accions per millorar l’eix viari i l’entorn de l’N-150 i el seu entorn. Aquesta actuació s’ha emmarcat en el programa europeu URBACT, que fomenta el desenvolupament urbà sostenible. L’AMB ha liderat la xarxa RiConnect, una agrupació d’entitats locals que pretén repensar, transformar i integrar les infraestructures de mobilitat per connectar municipis, persones i espais naturals.

Darrera actualització: 12.01.2023 | 12:45