Sant Jordi 2019 s’allargarà durant tot l’abril amb desenes de propostes

Dijous, 28 de març de 2019 a les 10:00

El programa inclou la tradicional fira del llibre, els lliuraments de premis dels concursos de punts de llibre. Els contes d'en Sergi i de microrelats de dona, entre d'altres.

L’Ajuntament organitza prop d’una trentena d’activitats per celebrar Sant Jordi 2019. L’acte central serà la 29a edició de la Fira del llibre, el 23 d’abril al carrer Major i la plaça de l’Església. De 10.30 a 20 h hi haurà venda de llibres, roses i d’altres articles vinculats a la festivitat, càrrec d’entitats, partits polítics i establiments comercials. A la plaça de l’Església hi haurà activitats per dinamitzar la Fira; de 10 a 14 h, les biblioteques al carrer; a les 17 h, un taller d’il·lustració i contes per a la canalla i a les 18 h, la proposta ‘Un món de contes’. A l’Auditori Municipal (plaça de l’Església, 12) i coincidint amb el Poeticae 2019, Dèria Teatre i l’Aula de Teatre de Montcada i Reixac hi oferiran un ‘Recitat a cau d’orella’, a partir de les 17.30 h. El Casal de la Mina (Avinguda de la Unitat, sn) acollirà un espai d’intercanvi de llibres, a les 17 h.

El programa de Sant Jordi 2019 comença, però, setmanes abans. El pròxim dimarts, 2 d’abril és el Dia Internacional de la Literatura Infantil i Juvenil, a la qual Montcada i Reixac dedica enguany un any commemoratiu. En aquest marc, la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) oferirà aquest dia el taller Vesteix-te de conte (17.30 h). També el 2 d’abril, la Biblioteca Can Sant Joan (Turó. 45) organitzarà l’acte ‘Guinnes World Record: nenes i nens llegint’, a les 18 h. Cal inscripció prèvia. D’altra banda, el 2 d’abril s’inaugurarà l’exposició ‘L’auca del soterrament’, de Carlos Azagra, a la Casa de la Vila (Major, 32), a les 19.30 h. La mostra es podrà visitar fins al 18 d’abril i forma part del programa de les Jornades del Soterrament 2019.

El Museu Municipal presentarà el 4 d’abril, a la Casa de la Vila (18 h) el llibre Viu la Montcada medieval amb l’Alícia i la reina Elisenda. Es tracta del segon volum elaborat per acostar la història del municipi al públic infantil que l’equipament municipal ha editat recentment; l’anterior, sobre l’època dels ibers, es va presentar el febrer passat. L’endemà, 5 d’abril, la Biblioteca Elisenda acollirà l’Hora del conte El Bum i el tresor del pirata, de la companyia Homenots (18 h). A les 21 h es representarà Rumors, a càrrec de Dèria Teatre, a l’Auditori Municipal. El muntatge està inspirat en poemes del dramaturg i poeta alemany Bertolt Brecht i forma part del Poeticae 2019. L’entrada té un preu de 5 euros i la recaptació es destinarà a Montcada Solidària. També dins del cicle de poesia, el 6 d’abril hi haurà el recital Mimoses, a l’església de Reixac (18 h), amb els grups Niu d’Art&Senders i persones convidades.

El reconegut escriptor català Jordi Sierra i Fabra visitarà la Biblioteca Can Sant Joan el 8 d’abril (18 h), dins del programa Lletres en Viu, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes. El llibre juvenil ‘Camps de maduixes’, sobre la relació del jovent amb les drogues, i la saga protagonitzada per l’inspector Mascarell són algunes de les seves obres més reconegudes. El montcadenc Jordi Amenós presentarà el 9 d’abril a l’Auditori Municipal (19 h) el seu nou llibre, D’on venen les idees?, il·lustrat per Albert Arrayás.

El 10 d’abril es lliuraran els premis de la cinquena edició del concurs de microrelats ‘Dones veu a les dones? i es presentarà la revista Creadores de rebel·lió, amb el recull dels textos guanyadors de les cinc edicions del certamen. Les il·lustracions són obra de joves del municipi. L’acte serà a l’Auditori Municipal, a les 19.30 h. L’endemà, 11 d’abril, s’atorgaran els premis del concurs ‘Guanyat un punt’ 2019 a l’Auditori Municipal (18 h) i el 12 d’abril, en aquest mateix espai (18 h) es lliuraran els premis del concurs de narrativa infantil ‘Els contes d’en Sergi’, del grup juvenil La Ballesta. Aquesta edició serà especial perquè es commemora el vintè aniversari del certamen.

Més enllà del 23 d’abril encara hi haurà propostes. El Casal de la Mina celebrarà la seva festa el 24 d’abril, amb un recital poètic, cant coral, rondalles i sardanes, tot plegat, a partir de les 17 h. La Casa de les Aigües acollirà el 28 d’abril una sessió de contes d’educació ambiental (11 h). El 29 d’abril, a la Casa de la Vila (19 h), el poeta i periodista José María Espinasa oferirà la xerrada ’80 anys i trenta generacions d’exili’. Les darreres propostes de Sant Jordi seran la Trobada de col·leccionistes de punts de llibre, el 4 de maig a la Biblioteca Elisenda (10.30 h) i el lliurament de premis del concurs ‘Petit Poeticae’, el 7 de maig, al Teatre Municipal (Tarragona, 32), a les 18 h.

El programa de Sant Jordi es complementarà amb les exposicions ‘Abstractio’ de l’Escola d’Art La Taca (al Kursaal, fins al 3 de maig); ‘Peyo, Hergé, Uderfo, Sfar, Bravo i Nob: il·lustradors europeus de còmic (del 8 al 30 d’abril, a la Biblioteca Elisenda); els punts de llibre premiats a l’edició 2019 de ‘Guanyat un punt’ (Biblioteca Elisenda, fins al 4 de maig); ‘Els contes d’en Sergi’ (Auditori Municipal, del 9 d’abril al 5 de maig) i ‘Il·lustracions’, de Laia Mullor (del 24 d’abril al 26 de maig, a la Casa de la Vila).

Darrera actualització: 27.03.2019 | 13:19