Els pressupostos 2021 incrementen notablement les inversions i la despesa en l'àmbit social

Divendres, 13 de novembre de 2020 a les 00:00

Els comptes de la corporació municipal per al proper exercici pugen a 49 milions d'euros.

L'increment de la despesa i les inversions en l'àmbit social i fer front a la situació de crisi sanitària, social i econòmica provocada la pandèmia de la Covid-19 són dos dels principals trets dels pressupostos municipals 2021, que s'han presentat aquest dijous, 12 de novembre, en audiència pública virtual. L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha explicat que 'la prioritat del pressupost són les persones; malgrat les limitacions amb què ens trobem, no renunciem a l'impuls de les polítiques actives amb profunda visió social, que pretenen que la ciutadania, i especialment, la més vulnerable, tingui garantit el suport del consistori. Campos ha recordat la delicada situació econòmica de les arques municipals, afegint que 'no és la millor posició per fer front a l'actual context, però malgrat tot, es comença a percebre una lleugera millora als comptes; el pla econòmic i financer iniciat fa uns anys ha començat a donar fruits cap a la recuperació econòmica'.

El pressupost del 2021 és de 49 milions d'euros, gairebé 8 més que al 2020. El pla de millora financera, el refinançament del deute, l’obtenció de més recursos per a despesa corrent, les quotes urbanístiques previstes per al proper exercici i la injecció econòmica de les subvencions que atorgaran l’Àrea Metropolitana i la Diputació de Barcelona són alguns dels motius d’aquest augment. D'aquest total d'increment, 1,6 milions correspon a un increment de diners per a la despesa corrent, el que ha permès tornar a equilibrar aquelles partides que amb els ajustos d'anteriors exercicis havien quedat retallades o amb menor dotació. Del total, el 51%, uns 900.000 euros, s'assignen a l'Area Social, en accions com suport a entitats del tercer sector i ajudes a col·lectius vulnerables (més de 150.000 euros), augment de la dotació per a beques de menjador i d'escolarització (40.000 euros) i subvencions a entitats locals i increment de la dinamització i neteja d'equipaments (més de 140.000 euros).

'És el pressupost amb més accent social de la història de la nostra ciutat, no només incrementa com mai la despesa en aquest àmbit sinó que per primer cop, gran part de les inversions també seran socials, adreçades a la millora d'equipaments municipals, parcs infantils i de l'espai públic', ha dit l'alcaldessa. En aquesta línia, es dedicaran 422.000 euros a asfaltat de carrers, 420.000 euros a millora de les voreres, 320.000 euros a parc infantils i 330.000 euros a millores en equipaments municipals. Els diners provinents d'administracions supramunicipals –les de l’Estat i la Generalitat no comptabilitzats en la proposta inicial de pressupostos– es dedicaran a projectes d'àmbits com la transició energètica, a la reducció de l'impacte en el medi ambient o la reducció de la contaminació.

El president de l'Area Econòmica, Gerard Garrido, ha indicat que la consolidació del sanejament dels comptes és un dels reptes del pròxim pressupost. 'Ens trobem en un moment complicat i volem posar els màxims recursos a disposició de la ciutadania, anem pel bon camí gràcies al sanejament econòmic', ha indicat el regidor. El refinançament del deute municipal i la disminució del deute fins al 47% al 2020 són alguns dels elements que mostren aquesta millora. L'edil ha explicat que malgrat la crisi per la pandèmia, 'Montcada i Reixac continua tenint moviment empresarial per la seva ubicació territorial estratègica, estem buscant ingressos estables sense afectació a la ciutadania i regularitzant les plusvàlues', ha apuntat el titular d'Hisenda.

Per àmbits, l'Àrea Social és la que tindrà un major increment, un 11%, amb un pressupost de 8.155.241 euros; l'Àrea Territorial, amb un pressupost de 9.112.719 milions, s'incrementa un 7% respecte al 2020. L'Àrea Econòmica, amb 6.242.601 milions, redueix en seu pressupost en un 4%, 'una disminució que es justifica per tota la feina feta per reduir la càrrega financera, tot i que aquest Àrea incrementa la despesa corrent’, ha indicat Garrido. L'Àrea de Serveis Generals –que inclou les despeses de personal– augmenta un 3%, amb un pressupost de 16.539.221 milions. L'Àrea de Presidència augmenta un 3%, amb una assignació de 804.047 euros.

La proposta passarà a aprovació en un Ple extraordinari que se celebrarà el pròxim dijous,19 de novembre (18.30 h), en format virtual (www.montcada.cat, www.laveu.cat, canal Youtube de Montcada Comunicació).

Darrera actualització: 21.09.2021 | 14:14