El Ple aprova els pressupostos municipals 2021, marcats per l'increment de la inversió social i la resposta a la Covid-19

Divendres, 20 de novembre de 2020 a les 00:00

Els comptes de la corporació municipal pugen a 49,4 milions d'euros i pretenen continuar amb el sanejament de les finances locals.

Els pressupostos de l'Ajuntament de Montcada i Reixac per al 2021 han rebut el vistiplau del Ple durant una sessió extraordinària celebrada aquest dijous, 19 de novembre. Els comptes pugen a 49,4 milions d'euros –200.000 euros més que a la proposta inicial– i tenen un marcat caràcter social, donat que incrementen la despesa i les inversions en aquest àmbit. 'Es tracta dels pressupostos més socials de la història al municipi', ha manifestat l'alcaldessa, Laura Campos.

L'edil ha indicat que els comptes pretenen fer front a la crisi de la Covid-19, fet que 'ens ha obligat a replantejar-nos les nostres polítiques; la dignificació de l'espai públic, dels parcs infantils i dels equipaments, per tal de millorar la vida quotidiana, són prioritats d'aquest pressupost'. El suport a la vulnerabilitat també és un dels reptes i en aquest sentit, Campos ha expressat 'que aquest ajuntament no deixarà ningú enrera'. L'edil ha parlat de la delicada situació econòmica de les arques municipals, afegint que malgrat tot, 'es comença a percebre una lleugera millora als comptes; el pla econòmic i financer iniciat fa uns anys ha començat a donar fruits cap a la recuperació'.

El pressupost del 2021 és de 49,4 milions d'euros, gairebé 8 més que al 2020. El pla de millora financera, el refinançament del deute, l’obtenció de més recursos per a despesa corrent, les quotes urbanístiques previstes per al proper exercici i la injecció econòmica de les subvencions que atorgaran l’Àrea Metropolitana i la Diputació de Barcelona són alguns dels motius d’aquest augment. D'aquest total d'increment, 1,6 milions correspon a un increment de diners per a la despesa corrent, el que ha permès tornar a equilibrar aquelles partides que amb els ajustos d'anteriors exercicis havien quedat retallades o amb menor dotació. Del total, el 51%, uns 900.000 euros, s'assignen a l'Area Social, en accions com suport a entitats del tercer sector i ajudes a col·lectius vulnerables (més de 150.000 euros), augment de la dotació per a beques de menjador i d'escolarització (40.000 euros) i subvencions a entitats locals i increment de la dinamització i neteja d'equipaments (més de 140.000 euros).

Respecte les inversions, es dedicaran 422.000 euros a asfaltat de carrers, 420.000 euros a la millora de les voreres, 320.000 euros a parc infantils i 330.000 euros a millores en equipaments municipals. Els diners provinents d'administracions supramunicipals –les de l’Estat i la Generalitat no comptabilitzats en la proposta inicial de pressupostos– es dedicaran a projectes d'àmbits com la transició energètica i a la reducció de la contaminació.

El president de l'Àrea Econòmica, Gerard Garrido, ha explicat que un dels reptes dels pressupostos també és la consolidació del sanejament dels comptes, continuar amb la disminució de la càrrega financera i l'obtenció d'ingressos estables. 'Ens trobem a la cerca d'ingressos que puguin estabilitzar els comptes, sense incrementar la pressió fiscal a la ciutadania', ha indicat el regidor. El refinançament del deute municipal i la disminució del deute fins al 47% al 2020 són alguns dels elements que mostren la millora de les finances locals. Malgrat la crisi per la pandèmia, 'Montcada i Reixac continua tenint moviment empresarial per la seva ubicació territorial estratègica, estem buscant ingressos estables sense afectació a la ciutadania i regularitzant les plusvàlues', ha apuntat el titular d'Hisenda.

Per àmbits, l'Àrea Social és la que tindrà un major increment, un 11%, amb un pressupost de 8.155.241 euros; l'Àrea Territorial, amb un pressupost de 9.112.719 milions, s'incrementa un 7% respecte al 2020. L'Àrea Econòmica, amb 6.242.601 milions, redueix en seu pressupost en un 4%, una disminució que es justifica per la reducció de la càrrega financera, tot i que aquest Àrea incrementa la despesa corrent. L'Àrea de Serveis Generals –que inclou les despeses de personal– augmenta un 3%, amb un pressupost de 16.539.221 milions. L'Àrea de Presidència augmenta un 3%, amb una assignació de 804.047 euros.

Darrera actualització: 23.09.2021 | 11:17