El cicle sobre Drets Humans, Migració i Refugi vol incidir en la conscienciació del jovent

Dimecres, 3 d'octubre de 2018 a les 12:00

El programa de setembre al febrer del 2019 inclou diverses activitats i destaca la fira sobre el joc i la joguina que es farà el 17 de novembre al pavelló Miquel Poblet.

El departament de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Montcada i Reixac ha posat en marxa la segona edició del cicle sobre Drets Humans, Migració i Refugi, una iniciativa amb un ampli programa d’activitats que té per objectiu sensibilitzar la ciutadania en aquests tres àmbits. Enguany, el programa, amb una  quinzena de propostes que tindran lloc fins al febrer del 2019, fa una especial incidència en la població més jove per tal que prengui consciència dels seus drets i de la importància de caminar de forma conjunta cap un món més just i solidari. 

A partir d'aquest dimecres, dia 3, i fins al 29 d'octubre, el Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn) acull l’exposició fotogràfica ‘Els innocents de les guerres’, una col·lecció de 31 imatges realitzades en camps de refugiats de l’Iraq per conèixer la situació que viuen milers d’infants que van haver de fugir de casa seva a causa dels conflictes bèl·lics. El mateix equipament municipal serà l’escenari del 5 al 28 de novembre d’una altra exposició fotogràfica on els protagonistes seran els Drets dels Infants. També al novembre, l’Àgora de Montcada Aqua acollirà la mostra Món-Tanca, de l'Institut Català Internacional per la Pau, una reflexió sobre els murs i les fronteres arreu del món per explorar les maneres d’erradicar la lògica de la separació i l’estigmatització.

Un any més, el Kursaal (Masia, 39) acollirà el 17 de novembre (18 h) el concert solidari de gòspel amb l'actuació del Cor Gòspel Gràcia. La recaptació de les entrades es destinarà a la Federació ACAPS, en suport del poble sahrauí. Les entrades al recital ja són a la venda i es poden adquirir a l'Auditori Municipal (plaça de l'Església, 12) o bé, per www.mirteatres.cat. El preu és 10 euros.

Una de les principals novetats d'aquesta edició del cicle és una jornada al voltant del joc i la joguina antiga, que tindrà lloc també el 17 de novembre, al pavelló Miquel Poblet (Camí de la Font Freda, 3), d’11 a 14h i de 16 a 19 h, amb motiu del Dia Internacional pels Drets dels Infants, que es commemora el 20 de novembre. L’activitat pretén ser un espai on promocionar, conscienciar i fer una mirada enrere del joc i la joguina en la vida de la canalla al llarg de la història i de les diferents cultures. La fira comptarà amb un espai d’exposicions i un altre més lúdic amb jocs, contes i música. D’altra banda, el mateix dia de l’efemèride, el consistori organitzarà a la plaça de l’Església (16.45h) la festa dels Drets dels Infants, que inclourà la presentació dels nous membres del Consell dels Infants, un òrgan participatiu format per representants del cicle superior de primària de les escoles locals que, al llarg del curs, debaten i fan propostes sobre temes de la ciutat. 

El Cicle sobre Drets Humans, Migració i Refugi continuarà amb l’exposició ‘Tenim drets, teixim llibertats’, que es podrà visitar del 13 de desembre al 18 de gener al Kursaal. Es tracta d’una mostra fotogràfica en forma de cubs de gran format que posa de relleu la situació que pateixen milers de persones refugiades a l’illa de Lesbos, a Grècia, així com l’impacte ambiental que genera la mala gestió de residus com les armilles, les bosses de plàstic i les ampolles. La mostra forma part d'un projecte conjunt amb altres municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, al qual Montcada i Reixac s'hi va adherir al gener del 2018.

Ja al 2019, el Kursaal acollirà el 24 de gener el lliurament de premis del concurs artístic ‘Construïm el nostre món de drets’, que consisteix en l’elaboració d’un mural per part de l’alumnat de cicle mitjà de primària sobre els deu principis en defensa del drets dels infants. El mural s'exposarà a les dues biblioteques de Montcada i Reixac. El cicle clourà amb l’exposició ‘Històries a través de l’aigua’, que es podrà visitar del 4 al 27 de febrer al Centre Cívic Can Cuiàs. És una mostra fotogràfica que planteja la problemàtica de l’accés a l’aigua potable i com la mancança d’aquest subministrament repercuteix negativament en la salut i els benestar dels infants.

Darrera actualització: 21.09.2021 | 14:18