El 8 de març 2020 a Montcada i Reixac reivindica la solidaritat entre dones d’arreu del món

Dijous, 27 de febrer de 2020 a les 15:00

L'acte central del programa serà el 7 de març, amb una trobada amb representants d'entitats solidàries que fan projectes per a dones.

La commemoració a Montcada i Reixac del 8 de març reivindica les veus de les dones en solidaritat amb projectes de dones d’arreu. En aquest sentit, el programa d’actes mostrarà dos projectes desenvolupats per entitats; d’una banda, a l’illa de Lesbos, a càrrec de Montcada Solidària, i un altre de la REMO, Red de Mujeres de Ometepe, a Nicaragua. L’entitat local col·labora, d’una banda, amb ‘One happy family’, un centre per a persones refugiades, on entre els diversos projectes que s’hi desenvolupen, hi ha ‘Women’s space’, exclusiu per a dones, amb activitats físiques, de formació, d’acompanyament i de suport. Montcada Solidària també col·labora amb ‘Rowing together’, d’assistència mèdica bàsica, ginecològica i obstètrica.

La REMO és un moviment comunitari de dones emprenedores de processos organitzatius i defensores dels drets de les dones i les nenes, per la justícia de gènere. Les integrants de l’organització acompanyen dones i nenes que pateixen violències diverses i volen denunciar-les. La posada en comú de tots aquests projectes tindrà lloc a Can Sant Joan, durant un dinar de germanor i un cafè col·loqui posterior previstos per al 7 de març, a la plaça del Bosc, de 13.30 a 17 h. Una estona abans, a les 12 h, hi haurà un taller de pancartes perquè assisteixi l’endemà, 8 de març, a la manifestació de Barcelona, i a les 13.15 h, una performance a càrrec de l’equip del projecte de teatre social ‘Desenfocats’.

A les 18 h, la companyia Teatroia’t oferirà ‘La casa de Bernarda Alba’, al Kursaal (Masia, 39). L’entrada, amb beneficis solidaris, té un preu de 7 euros i es podran comprar a www.mirteatres.cat, a la taquilla de l’Auditori Municipal (plaça de l’Església, 12) i una hora abans, el mateix dia de la funció. A les 21.30 començarà una manifestació nocturna, amb la plaça del Bosc com a punt de trobada. Durant tot el dia, d’11 a 17 h, hi haurà una carpa informativa sobre la història del Rec Comtal vinculada a les dones.

Aquest 8M volem demostrar que juntes som més formes i ho fem, d’una banda, ocupant l’espai públic, reivindicant que també és femení i, per l’altra, mostrant la força de la solidaritat amb les dones d’aquí i d’arreu; fem una crida a la participació als diferents actes i també a la participació en els dos projectes solidaris”, ha explicat la regidora de Feminismes, Polítiques d’Igualtat i LGTBI, Jessica Segovia. Diumenge, 8 de març, data oficial de l’efemèride, hi haurà un dinar de germanor a la plaça de l’Església, a les 13.30 h.

El programa d’actes es posa en marxa el 4 de març. El Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn) acollirà una sessió de contes infantils (18 h) sobre la igualtat d’oportunitats, amb el nom ‘Ningú més que l’altre’, a càrrec de Raig de Sol Contes. L’endemà, 5 de març (19.30 h) hi haurà al Kursaal el lliurament de premis del 5è concurs de cartells del Dia de les Dones i s’inaugurarà una mostra amb les obres que s’hi ha presentat i amb els microrelats del concurs ‘Dones veu a les dones?’, que s’hi podrà visitar fins al 9 d’abril.

El dia 6 i haurà una caminada per la igualtat, amb la col·laboració del Casal de la Mina i el Casal Cívic. El recorregut començarà a les 17 h, a la plaça de l’Església, i acabarà al parc de la Llacuna. El 10 de març, la psicòloga María José González Prado, del Grup El Safareig, oferirà la xerrada ‘Les dificultats del procés migratori per a dones’ (10 h), al Centre Cívic La Ribera (Llevant, 10). El dia 13, la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) acollirà una hora del conte amb ‘Altres princeses’, de Vivi Lepori (18 h). El tradicional sopar del Dia de la Dona serà el 14 de març, en un restaurant de Ripollet, a les 21 h. Cal inscripció prèvia fins al 9 de març, contactant amb l’AV Can Sant Joan.

El 17 de  març, la Biblioteca Elisenda acollirà una experiència literària sobre les relacions de poder entre homes i dones basada en el llibre Terra baixa, d’Àngel Guimerà. La conductora de l’acte serà la directora de l’equipament, Gisela Ruiz. El 20 de març (18.30 h), l’Auditori Municipal acollirà la lectura pública del llibre ‘Estimada Ijeawele: manifest feminista en quinze consells’, de Chimamanda Ngozi Adichie, a càrrec de 15 dones del municipi. El dia 27, a la Biblioteca Can Sant Joan (Turó, 45), les humoristes Oye Sherman (Maria Rovira) i Ana Polo oferiran el muntatge ‘Monòlegs Oye Polo’ (20 h). El programa d’actes es complementa amb l’exposició d’escultura i pintura de Sofia Isus a l’Auditori Municipal (fins al 29 de març) i la mostra ‘Dones i Tecnologia. Una història poc explicada’, que acollirà la Biblioteca Elisenda del 2 al 15 de març.

Enguany es posa en marxa un procés participatiu amb motiu del 8M, ‘Les escriptores donen la cara’, que es canalitzarà pel portal Montcada Participa (participa.montcada.cat). Les propostes es podran enviar al web, o bé, portar-les presencialment a les biblioteques, a partir del 10 de març. D’altra banda, les biblioteques visibilitzaran via Twitter (@bibsmir) el seu fons Feminismes i LGTBI.

Darrera actualització: 03.03.2020 | 11:18