L’acte central del 8M reivindica la solidaritat i que l’espai públic també és de les dones

Divendres, 6 de març de 2020 a les 00:00

El Kursaal va acollir ahir el lliurament de premis del concurs de cartells del Dia de les Dones i la presentació de dos projectes, de Montcada Solidària i REMO.

Representants de les entitats Montcada Solidària i REMO (Red de Mujeres de Ometepe), de Nicaragua, van presentar ahir dijous, 5 de març, al Kursaal, els projectes solidaris amb què col·laboren, vinculats a les dones. L’entitat local dona suport a dos projectes per a persones refugiades a l’illa de Lesbos; l’espai ‘One happy familiy’, de formació i acompanyament a dones refugiades; i ‘Rowing Together’, d’assistència mèdica bàsica, ginecològica i obstètrica. REMO és un moviment comunitari d’emprenedores, que acompanyen dones i nenes que volen denunciar les violències que pateixen.

Aquest 8M es dedica a la solidaritat entre dones d’arreu del món i per aquest motiu, instal·larem una caixa perquè tothom qui vulgui pugui fer aportacions econòmiques, que es donaran íntegrament a aquests dos projectes”, va explicar la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia. En la vessant reivindicativa, el 8M a Montcada i Reixac 2020 destaca que l’espai públic també és de les dones i per aquest motiu, molts dels actes del programa es faran a carrers i places. De fet, aquest és el lema de l’acte central de la commemoració, que serà demà, 7 de març, a Can Sant Joan, al carrer Reixagó i la plaça del Bosc.

D’11 a 17 h hi haurà un espai informatiu i lúdic sobre el Rec Comtal. L’escola bressol Can Sant Joan, a partir de les 11 h, hi farà activitats de caire familiar. De 12 a 13 h, un taller de pancartes per preparar la manifestació de l’endemà, dia 8 –data oficial de l’efemèride– a Barcelona. A les 13.15 h, el projecte de teatre social Desenfocats, amb joves del barri, hi oferirà una performance; de 13.30 a 15.30 h es farà un dinar solidari (cal portar el menjar de casa) i de 16 a 17 h, hi haurà un col·loqui, amb representants de Montcada Solidària i REMO. A les 18 h, Teatroia’t representarà La casa de Bernarda Alba al Kursaal. Les entrades costen 7 euros, es poden comprar per avançat a l’Auditori Municipal (plaça de l’Església, 12) i a www.mirteatres.cat i tota la recaptació serà solidària. A les 21.30 h hi haurà una manifestació nocturna que començarà a la plaça del Bosc.

Les dues ONG van presentar ahir els seus projectes en el marc del lliurament de premis del concurs de cartells del Dia de les Dones Treballadores. La imatge guanyadora és d’Analía Marrón, de Barcelona, i “està inspirat en el crit contra la violència masclista que es crear a Xile i que ha traspassat fronteres”, en paraules de la seva autora. El primer premi està valorat en 450 euros i és la imatge de tots els elements promocionals del 8M a Montcada i Reixac. Alejandro Carlini, també de Barcelona, n’ha obtingut un accèssit, valorat en 300 euros. “Aquesta és la meva contribució a la lluita de les dones” ha dit. L’exposició amb les 15 obres participants al certamen i els 40 microrelats que opten als premis del concurs ‘Dones veu a les dones?’ –el veredicte del qual es coneixerà coincidint amb Sant Jordi– es podrà visitar al Kursaal fins al 9 d’abril.

Els actes del 8M van començar a principi de mes i s’allargaran fins a principi d’abril.  Diumenge, 8 de març, hi haurà un dinar de germanor a la plaça de l’Església, a les 13.30 h. Aquest divendres, dia 6, es fa una caminada per la igualtat, amb la col·laboració del Casal de la Mina i el Casal Cívic. El recorregut començarà a les 17 h, a la plaça de l’Església, i acabarà al parc de la Llacuna. Dimarts vinent, 10 de març, la psicòloga María José González Prado, del Grup El Safareig, oferirà la xerrada ‘Les dificultats del procés migratori per a dones’ (10 h), al Centre Cívic La Ribera (Llevant, 10). El dia 13, la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) acollirà una hora del conte amb ‘Altres princeses’, de Vivi Lepori (18 h). El tradicional sopar del Dia de la Dona serà el 14 de març, en un restaurant de Ripollet, a les 21 h. Cal fer inscripció prèvia, fins dilluns, 9 de març, contactant amb l’AV Can Sant Joan.

El 17 de  març, la Biblioteca Elisenda acollirà una experiència literària sobre les relacions de poder entre homes i dones basada en el llibre Terra baixa, d’Àngel Guimerà. La conductora de l’acte serà la directora de l’equipament, Gisela Ruiz. El 20 de març (18.30 h), l’Auditori Municipal acollirà la lectura pública del llibre ‘Estimada Ijeawele: manifest feminista en quinze consells’, de Chimamanda Ngozi Adichie, a càrrec de 15 dones del municipi. El dia 27, a la Biblioteca Can Sant Joan (Turó, 45), les humoristes Oye Sherman (Maria Rovira) i Ana Polo oferiran el muntatge ‘Monòlegs Oye Polo’ (20 h). El programa d’actes es complementa amb l’exposició d’escultura i pintura de Sofia Isus a l’Auditori Municipal (fins al 29 de març) i la mostra ‘Dones i Tecnologia. Una història poc explicada’, que acollirà la Biblioteca Elisenda fins al 15 de març.

Enguany es posa en marxa un procés participatiu amb motiu del 8M, ‘Les escriptores donen la cara’, que es canalitzarà pel portal Montcada Participa (participa.montcada.cat). Les propostes es podran enviar al web, o bé, portar-les presencialment a les biblioteques, a partir de l’11 de març. D’altra banda, les biblioteques visibilitzaran via Twitter (@bibsmir) el seu fons Feminismes i LGTBI.

Darrera actualització: 06.03.2020 | 08:49