El 25N reflexiona sobre el paper de la justícia davant els casos de violències masclistes

Dijous, 14 de novembre de 2019 a les 00:00

L'Ajuntament i les entitats organitzen tallers previs per preparar materials per donar contingut als actes centrals amb motiu de l'efemèride.

El Consell de Dones, format per l’Ajuntament i les entitats de dones del municipi, han començat aquesta setmana les activitats vinculades al Dia Internacional per a l’eradicació de les violències masclistes, que té com a lemes ‘Prou de violències masclistes’ i ‘Prou de justícia patriarcal’. “Avui dia encara és imprescindible treballar conjuntament i de forma coordinada, amb la implicació de totes les administracions i agents socials, per l’eradicació de totes les violències masclistes i la reparació de totes les supervivents”, ha expressat la regidora d’Atenció a la Dona i Polítiques d’Igualtat, Jessica Segovia.

Sobre el tema central de la campanya d’enguany, l’edil considera que els moviments feministes “hem sortit al carrer dia a dia i ens hem cregut sempre les víctimes; hem de fer saber que el consentiment és un element central a l’hora d’entendre la sexualitat, que el consentiment és reversible i que cal renovar-lo, que només un sí és sí”. Segovia ha manifestat que “denunciem que la justícia és patriarcal, que reprodueix el sexisme en les seves sentències i deixa impunes els agressors”.

Els actes centrals es faran a final de mes, coincidint amb la data de l’efemèride, el 25 de novembre, i aquesta setmana hi ha tallers d’elaboració de cartells, llaços i d’altres elements per lluir-los a les accions reivindicatives. El 19 de novembre, al Casal de la Mina (Avinguda de la Unitat, sn) hi haurà un taller d’elaboració de cartells de grans dimensions (16.30 a 18.30 h), que inclouen missatges de sensibilització envers aquesta xacra. Aquest mateix espai oferirà els dies 14 i 15 un altre taller, en aquest cas de teixits solidaris (17 a 19 h) amb punt de mitja o de ganxet. Aquests elements seran llàgrimes o tires de tirabuixons.  

El Kursaal (Masia, 39), acollirà el 18 de novembre una activitat (19 a 21 h) per crear flors liles per portar-les a l’acte central del 25N. El Centre Cívic l’Alzina (Núria, 73) també acollirà tallers del 18 al 22 de novembre (17 a 19 h), per fer flors de color lila. El dia 21, l’Espai Jove Can Tauler (Balmes, 16), l’activitat ‘Crispetes contra les violències masclistes’ (17.30 h), que consistirà en el visionat d’una pel·lícula i un col·loqui posterior. El Casal de la Mina organitzarà el 22 de novembre (16.30 h) un acte per omplir l’equipament de símbols contra les violències masclistes.

El dia oficial de l’efermèride, el 25N, el programa començarà davant del Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn), a les 17.30 h, amb una lectura de textos contra les violències masclistes, a càrrec d’alumnat de l’escola Ginesta. El grup de dones de Can Cuiàs està treballant amb l’alumnat de quart de l’escola per preparar aquesta activitat. També hi haurà la lectura d’un manifest i es nomenaran totes les dones assassinades aquest 2019 per violències masclistes.

L’acte central del 25N a Montcada i Reixac serà a la plaça de l’Església (18.30 h). Es pintarà amb guix al terra, amb frases vinculades als lemes d’aquesta edició. També es llegiran els noms de les dones assassinades i s’hi dipositaran les flors elaborades als tallers. El dia 28, el Centre Cívic La Ribera (Llevant, 10) acollirà el passi del curtmetratge ‘Carmesí’, de la montcadenca Andrea Vílchez, que parla de la prostitució (17.30 h). A continuació hi haurà una performance sobre micromasclismes, treballada prèviament amb els infants dels centres oberts, i un taller d’imans amb lemes reivindicatius. El 2 de desembre, l’advocada Sònia Ricondo, de l’Associació de Dones Juristes, oferirà a la Casa de la Vila (Major, 32) una xerrada a les 18 h titulada ‘No és abús, és violació’, per analitzar què diu el codi penal en aquests casos i quines accions es poden dur a terme.

Darrera actualització: 13.11.2019 | 12:47