Arriba una nova edició del cicle Drets Humans, migració i refugi

Dimarts, 15 de novembre de 2022 a les 12:30

El programa inclou un ventall de diverses activitats culturals i socials, que es faran entre els mesos de novembre i febrer, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància de la solidaritat i el respecte a la diversitat.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, per mitjà dels departaments de Cooperació i Solidaritat i Polítiques d’Inclusió i amb la col·laboració de diverses entitats i establiments del municipi, posa en marxa aquest mes de novembre una nova edició del cicle Drets Humans, migració i refugi, amb un programa d’activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre aquest tema, que s’allargarà fins al febrer de l’any vinent. En aquest sentit, el regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre, ha manifestat que aquest cicle “pretén sensibilitzar i contribuir a promoure en la ciutadania la consciència social, el respecte als drets humans, la igualtat de gènere, la promoció de la cultura de la pau i la no violència, així com la diversitat cultural per contribuir a un desenvolupament sostenible”.


Festival Itinerant de cinema
Els cinemes El Punt (Verdi, 2-4) acolliran tres sessions amb entrada gratuïta per assistir a la projecció de sis documentals que formen part del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC), un projecte impulsat per l’associació CinemÀfriques i el Fons Català de Cooperació amb l’objectiu de contrarestar des de l’art els discursos xenòfobs i racistes. El 17 de novembre, i sota el títol ‘Migracions: El repte de la representació positiva de la migració’, es podran veure, de 18 a 19.30h. els documentals ‘We exist’ i ‘Què puc fer?’. El 24 de novembre, i amb el títol ‘Memòries colonials i postcolonials: Revisitar el nostre passat per habitar el present’, es projectaran, també de 18 a 20h, els documentals ‘L’home del Salacaot’ i ‘Manoliño Ngwema’.  L’1 de desembre, i amb el títol ‘Àfrica és nom de dona: Mirades cinematogràfiques amb perspectiva de gènere’, es podran veure els documentals ‘Astel’ i ‘La petite vendeuse’, de 18 a 19.10h.  

Gòspel solidari
Un acte destacat del programa és el tradicional concert de gòspel a favor dels drets humans, que cada any ofereix a Montcada i Reixac el cor Gòspel Gràcia. L’espectacle del 2022 serà el 19 de novembre, a l’Espai Cultural  Kursaal (Masia, 39), a les 18h. El preu de l’entrada és de 10 euros i la recaptació anirà destinada a una entitat solidària). Les entrades es poden comprar per Internet al web www.teatremontcada.cat i el mateix dia de la funció, al Kursaal.

Dia Internacional de la persona migrada
A motiu d’aquesta commemoració, que se celebra cada 18 de desembre, es faran tres activitats a l’Espai Cultural Kursaal i es recomana confirmar assistència al correu electrònic politiquesinclusio@montcada.org o bé al telèfon 935 647 183. La primera activitat és l’exposició d’escultures d’Héctor Hugo Fano, que es podrà visitar des de l’1 de desembre –la inauguració serà aquest mateix dia, a les 18.30h- fins al 27 de gener de 2023. El mateix dia, a les 19 h, el Kursaal també acollirà la presentació del llibre de teatre Migrante, un recorregut emocional per les vides de cinc persones, éssers entre reals i mitològics, a càrrec de Rosa Molina, Sergio Álvarez i Juan Pablo Mazorra. Els tres autors assistiran a l’acte de presentació i hi oferiran lectures dramatitzades de l’obra. Vinculat al llibre, el 7 de desembre (17h) hi haurà el taller Migrante, de teatre per a joves, que girarà al voltant de com explicar històries migratòries pròpies a través d’aquesta art escènica. 

Festa dels drets dels infants
Per commemorar el Dia Internacional del Dret dels Infants, que se celebra cada 20 novembre, s’ha organitzat una festa, d’11 a 13h, a la plaça de l’Església i al carrer Major que consistirà en una activitat de circ i una xocolatada.  

Jornades de cooperació i solidaritat
El 2 de desembre, a les 18.30h, la Casa de la Vila (Major, 32) acollirà la xerrada ‘Dona, vida i llibertat’, a càrrec de Ryma Sheermohammadi, activitat i divulgadora cultural iraniana. El 14 de desembre, a les 18h, la Casa de la Vila també serà l’escenari d’una conferència amb el fotoperiodista de guerra Gervasio Sánchez.

Lliurament de premis del concurs ‘Drets dels infants: Construïm el nostre món de drets’
Aquesta activitat escolar es farà el 19 de gener, de 10 a 12h, a l’Espai Cultural Kursaal. L’exposició amb totes les obres presentades es podrà veure a la Biblioteca Elisenda de Montcada (Tarragona, 32), entre el 16 i 27 de gener, i a la Biblioteca de Can Sant Joan (Turó, 45), del 30 de gener al 10 de febrer.

Dia Internacional de la llengua materna (DILM)
El 21 de febrer, la Biblioteca Elisenda de Montcada acollirà, a partir de les 18h, la presentació del llibre ‘El suïcidi i el cant’, que fa un recull de poemes breus originaris de l’Afganistan i el Paquistan. Posteriorment, hi haurà una xerrada a càrrec de l’activista i escriptora afganesa Nadia Ghulam.

Darrera actualització: 23.11.2022 | 13:14