Volem soterrament ara!

Logo Soterrament Ara!

Montcada i Reixac és un municipi famós en aquest país per estar molt ben comunicat gràcies a les nombroses infraestructures de transport que ens travessen físicament: 2 autopistes, 3 carreteres i nombroses vies de tren. No tots els pobles i ciutats d'aquest país poden presumir de tenir 5 estacions de tren (i una més tancada), i 4 línies ferroviàries, que creuen per la meitat del nostre municipi en superfície i que trinxen el territori. Però és especialment la línia de Portbou (R2) la que més ens esquartera el municipi i que fa que encara tinguem dos passos a nivell al mig del municipi. Només volem recordar una dada impactant: a Montcada i Reixac, des de que es tenen notícies documentades, han mort 170 persones víctimes de les vies del tren.

La nostra ciutat porta 30 anys lluitant contra aquesta infraestructura i reclament un tracte just per a una ciutat singular. De fet, en  2007 el Ministeri de Foment va signar un acord per al soterrament d’aquesta línia amb la Generalitat de Catalunya i el consistori montcadenc. L’acord, que establia que les obres començarien abans que finalitzessin les obres de la LAV que s’anaven a fer al municipi, no es va complir.

L'Ajuntament i la plataforma ciutadana Tracte Just Soterrament Total han treballat conjuntament i incansablement per aconseguir el soterrament d'aquesta infraestructura. Finalment, el passat 18 de maig de 2017, el govern de l'Estat, amb el Ministre de Foment, Íñigo de la Serna al front, va anunciar el seu compromís de soterrar la línia al seu pas per Montcada i Reixac i Vallbona. De moment, ja s'estan redactant els nous  projectes. Les obres al nostre municipi s'iniciaran, si no hi ha cap retard o incompliment, el primer trimestre del 2020 i la seva durada és de 40 mesos.

Aquesta secció recull la cronologia d'aquesta reivindicació històrica de la ciutat i les notícies relacionades amb el soterrament de la línia de França.

Notícies

 • 3 de desembre de 2018 Reunió valorativa de la Taula del soterrament sobre les novetats del projecte Reunió Taula soterrament novembre 2018

  La Taula del soterrament es va reunir dijous passat per valorar les conclusions de la segona trobada de la comissió tècnica, integrada per les administracions i les empreses encarregades de la redacció del projecte del soterrament, que es va reunir el dia abans al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. 

 • 29 de novembre de 2018 El soterrament de la R2 es farà amb dos mètodes constructius diferents Reunió comissió tècnica soterrament novembre 2018

  Finalment, les obres per al soterrament de la R2 al seu pas per Montcada i Reixac es realitzaran amb dos mètodes constructius diferents. Per al tram entre Vallbona i el barri de La Ribera es farà servir el mètode d'excavació en mina i des d'aquest punt fins a la sortida del túnel, a Pla d'en Coll, el de sistema de pantalles.

 • 25 de novembre de 2018 Tercera edició de la Marxa pel soterrament per reivindicar el soterrament III Marxa pel soterrament

  Aquesta matí s’ha celebrat la Marxa pel soterrament, que organitzen conjuntament l'Ajuntament de Montcada i Reixac i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total. La caminada reivindicativa, que ha arribat a la tercera edició, té com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre de la reivindicació històrica.

 • 22 de novembre de 2018 Tot a punt per a la III Marxa pel soterrament I Marxa pel soterrament

  El proper diumenge 25 de novembre tindrà lloc la tercera edició de la Marxa pel soterrament, que organitzen conjuntament l'Ajuntament de Montcada i Reixac i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total.

 • 15 de novembre de 2018 Una delegació d'alcaldes argentins s'interessa pel soterrament Visita de la delegació argentina

  Una delegació d'alcaldes i alcaldesses argentins han visitat aquest matí el municipi i el consistori montcadenc. L'alcaldessa, Laura Campos, ha rebut el grup que es troba al país amb motiu del Congrés Mundial Smart City que es fa a Barcelona aquestes dies.

Darrera actualització: 22.05.2018 | 14:50