Una delegació municipal s'interessa per la restauració de pedreres a França

Dilluns, 26 de març de 2007 a les 00:00

Una delegació montcadenca encapçalada per l'alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, ha viatjat a França per conèixer in situ el procés de restauració realitzada a les pedreres de Limay i Guerville, municipis propers a Paris. A la delegació també han estat presents el president de l'Àrea Territorial, Sergio Hermoso, tècnics municipals, representants de la Generalitat i de l'empresa Cespa, tècnics de Lafarge i diversos representants del Pla Estratègic de Montcada i Reixac.

L'objectiu de la visita ha estat conèixer la política de restauració de pedreres realitzada per l'empresa cimentera a França i extreure idees per tal de realitzar accions similars al Turó de Montcada i Reixac. L'alcalde de Montcada i Reixac s'ha mostrat molt satisfet i afirma que "aquesta visita ha estat molt profitosa i tots hem marxat molt il·lusionats amb el procés de restauració que hem vist". Els tècnics de l'empresa també van explicar a la delegació que Lafarge té un compromís amb l'ong WWF des de l'any 2005, per complir una sèrie d'acords en matèria de biodiversitat. Entre d'altres, l'empresa ha adquirit compromisos com reduir en un 20% el CO2, buscar energies renovables, treballar en matèria de construcció sostenible i establir en cada restauració de pedreres uns indicadors de qualitat ambiental per crear biodiversitat.

La cantera de Limay es va obrir el 1920 i l'explotació va finalitzar el 1980. Aquesta pedrera va ser restaurada per l'empresa a la dècada dels 80 i 90 amb material inert procedent de la construcció i els terrenys són en l'actualitat del municipi de Limay, que gestiona el seu ús. L'empresa va restaurar completament aquesta zona amb l'objectiu de tornar a crear el paisatge originari, amb zones verdes i una zona d'esbarjo per als veïns del municipi. Així, en aquests terrenys, actualment s'ha recuperat la flora i fauna autòctona i s'ha mantingut una zona d'estudi destinada a geòlegs i centres educatius.

A continuació la delegació montcadenca va visitar la pedrera de calcària ubicada a la població de Guerville per conèixer la restauració realitzada. Aquesta pedrera va iniciar la seva activitat el 1940 i va tancar les seves portes el 1998, però ha sofert una restauració progressiva realitzada per la factoria durant la seva explotació. Aquesta restauració, que s'està realitzant amb material de runa, és segons els tècnics de Lafarge, el cas més semblant al de la futura actuació al Turó de Montcada i Reixac. Els objectius prioritaris en aquesta restauració són preservar la riquesa natural de l'entorn, recuperar la flora i fauna de la zona, millorar el paisatge visual, reciclar el material inert i realitzar treballs per estabilitzar els talussos i evitar esllavissaments del terreny, ja que hi ha desnivells de 70 metres d'alçada. A la cantera de Guerville està previst ubicar un total de 8 milions de metres cúbics de material inert (runes). La restauració de la pedrera de Guerville està inclosa en el projecte europeu Xarxa Natura 2000, en el qual també participa el projecte del parc de Collserola.

El procés de restauració d'una pedrera consisteix a dipositar material de runa a l'espai que ha deixat buit l'explotació de la pedrera. Abans, però, rep un control de qualitat per comprovar que el contingut del material sigui només runa, i el metalls i altres materials contaminats són rebutjats. La runa és esmicolada abans de dipositar-la al terreny. La restauració es va realitzant per terrasses o nivells, reforçant prèviament els desnivells per evitar els possibles d'esllavissaments. L'objectiu final és reduir l'impacte visual de la pedrera, tornar a crear biodiversitat que existia abans i convertir l'espai restaurat en zones d'estada i de lleure per a la ciutadania.

César Arrizabalaga ha afirmat que "l'objectiu de la visita ha estat agafar idees per aplicar-les al Turó de Montcada i Reixac, recuperar la seva fesomia originària, convertir-lo en un pulmó verd i crear un gran parc obert a tota la ciutat". L'alcalde ha afegit que "la idea és tornar a recuperar l'habitat natural d'aquesta muntanya properament".

Darrera actualització: 31.05.2018 | 13:51