Sant Jordi 2022 recupera la fira del llibre i la rosa i presenta més d’una vintena d’activitats

Dijous, 7 d'abril de 2022 a les 11:00

El dia oficial de l’efemèride, el 23 d’abril, hi haurà venda de llibres i roses al carrer Major i la plaça de l’Església acollirà la proposta ‘Un Sant Jordi creatiu’.

  • La petita Montcada, editat per l’Ajuntament de Montcada i Reixac, explica la història del municipi a la infància i es presenta el 21 d’abril.
  • El dia 19 es presenten La vida fantàstica. Lliçons de vida d’un nen amb somnis, de Dídac Bautista; i El sol de l’hivern, de Josep Capella.
  • L’escriptor Víctor del Árbol, Premi Nadal 2016, parlarà de les seves novel·les més populars a la Biblioteca Can Sant Joan el dia 20.
  • La Xarxa d’Equipaments i Can Tauler organitzen tallers de titelles, punts de llibre, roses de paper i de dolços, a més de conta-contes i recitat de poemes.

Sant Jordi 2022 a Montcada i Reixac oferirà del 19 d’abril al 3 de maig més d’una vintena d’activitats. Després de dos anys, l’Ajuntament recupera la tradicional Fira del llibre i la rosa, el 23 d’abril. Comerços, entitats i associacions ompliran el carrer Major, de 10.30 a 20 h. La plaça de l’Església acollirà l’activitat ‘Un Sant Jordi creatiu’, a càrrec de l’Ajuntament, les biblioteques i el Pla Educatiu d’Entorn. De 10 a 12 h hi haurà un espai sensorial per a la petita infància, un altre de construcció i un més, de jocs de taula i de rol. De 12 a 13.30 h serà el torn per a un un espai d’il·lustració de pintura a través de la música. A la tarda (17 h), hi haurà una ballada de sardanes a la plaça de l’Església, amb la cobla La Nova Vallès.

Tenim ganes de Sant Jordi; els llibres i roses tornaran a ser protagonistes d’aquesta diada tan extraordinària, vinculada a la cultura i les tradicions catalanes; desitgem tornar a veure els carrers plens de gent gaudint d’una festa que preveiem serà animada i que tindrà sorpreses literàries vinculades a la nostra ciutat’, ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs.

El Museu Municipal estrenarà el 23 d’abril el cicle de visites teatralitzades a la Casa de les Aigües, amb ‘Els pous de Montcada’ (12 h). La visita serà d’una hora de durada i el preu, 3 euros. Cal inscripció prèvia al correu electrònic museumunicipal@montcada.org o als telèfons 935 651 122/610 144 499. Com l’activitat coincideix amb Sant Jordi, hi haurà també una mostra de llibres sobre la història del municipi editats pel Museu. D’altra banda, el dia 23 diferents espais acolliran l’activitat Poesia de prop, a partir de les 17.30 h. L’acte, en el marc del Poeticae, consisteix a escoltar poesia en espais propers.

Presentació de llibres
El 19 d’abril, l’Auditori Municipal (plaça de l’Església, 12) acollirà la presentació de dos llibres. A les 18 h, el jove Dídac Bautista, de 14 anys –la família del qual és de Montcada i Reixac–, explicarà la seva experiència vital a La vida fantàstica. Lliçons de vida d’un nen amb somnis. El seu relat està marcat per una leucèmia que li van diagnosticar de ben petit i que fins als 12 anys l’ha fet gairebé viure d’hospital en hospital. Bautista estarà acompanyat per la reconeguda dibuixant Carme Solé, qui ha il·lustrat el seu llibre.

A les 19.30 h, el montcadenc Josep Capella presentarà la seva primera novel·la, El sol de l’hivern, que relata uns fets reals protagonitzats per personatges que van existir i ocorreguts durant la guerra civil a Sant Joan dels Rius, un poble fictici amb moltes semblances amb Montcada i Reixac.

El 20 d’abril, la periodista i escriptora Sònia Hernández presentarà a l’Auditori Municipal (19 h) Diari de bord. Trajecte en el ‘Mexique’ cap a l’exili, les reflexions del primer alcalde de la Segona República a Montcada i Reixac en el seu camí fins a Mèxic, on es va exiliar. Hernández és la responsable de la seva edició.

L’Ajuntament ha editat La petita Montcada, un volum que explica la història del municipi a la canalla, amb textos de David Fontanals i il·lustracions de Javi García. La presentació del llibre es farà el 21 d’abril a l’Auditori Municipal (18 h).

El dia 22, la montcadenca Manuela Valenzuela presentarà al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn) el seu llibre Lo que la violencia obstétrica esconde (18 h). L’autora explica la seva història, la de la seva mare i la d’altres víctimes d’aquest tipus de violència. En el marc d’aquest tema, el dia 29 hi haurà un taller de lectura sobre el llibre, des de la perspectiva de gènere (18 h, Centre Cívic Can Cuiàs), per al que cal inscripció prèvia contactant amb l’equipament (centreciviccancuias@montcada.org/ 935 750 785).

D’altra banda, l’escriptor Víctor del Árbol, Premi Nadal 2016, parlarà el 20 d’abril (18 h) a la Biblioteca Can Sant Joan (Turó, 45) dels seus llibres més populars, especialment de la seva última novel·la, El hijo del padre. La Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) acollirà el mateix dia i a la mateixa hora un joc de memòria sobre la llegenda de Sant Jordi, per a infants a partir de 5 anys. Cal inscripció prèvia.

Sant Jordi amb la Xarxa i amb Can Tauler
L’Hotel d’entitats (Viver, sn) oferirà el 21 d’abril (17.15 h) Un Sant Jordi de llegenda, amb tallers de titelles, punts de llibre i un espectacle familiar. El mateix dia a la mateixa hora, als exteriors del Casal de la Mina (Avinguda de la Unitat, sn) hi haurà un recital poètic i sardanes. Els dies 21 i 22 (16 h), el Centre Cívic La Ribera (Llevant, 10) acollirà un taller d’elaboració de roses. L’equipament també oferirà el dia 22 una lectura i recitat de poemes (18 h). Aquest dia, el Casino de Terra Nostra (N-150, km 2,6) oferirà un conta-contes infantil per a infants de 3 a 6 anys, per al qual cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a alzina@montcada.org.

A l’Espai Jove Can Tauler (Balmes, 16), el dia 21 hi haurà manualitats de Sant Jordi (17.30 h) i el dia 22, un taller de cuina de dolços (17 h). Amdues accions s’adrecen a joves entre 12 i 30 anys i cal inscripció prèvia, a 667 173 249 o a cantauler@montcada.org.

Sant Jordi feminista
El 24 d’abril (12 h) es farà públic el veredicte i es lliuraran els premis del 7è concurs de microrelats ‘Dones veu a les dones?’, al Parc Antiga Cerveseria (Montiu, 22). A continuació, concert amb Las Amigas de Yoli. Tots els microrelats que s’han presentat al certamen, un total de 59, s’exposaran del 7 d’abril al 6 de maig a l’Espai Cultural Kursaal (Masia, 39).

Altres propostes
El veredicte i lliurament de premis del 31è concurs de punts de llibre ‘Guanya’t un punt’ 2022 es farà el dia 22 a l’Auditori Municipal (18 h). Aquest mateix dia, en el marc del Poeticae, hi haurà l’espectacle Carola, amb la companyia Q-ars Teatre (20 h), al Teatre Municipal (Tarragona, 32). Les entrades es poden adquirir a www.teatremontcada.cat.

El dia 28, la plaça del Bosc acollirà el recital Poemes del món (17.30 h), a càrrec de la Taula Comunitària de Can Sant Joan. El dia 29, al vestíbul del Teatre Municipal es farà el veredicte del Xè concurs Petit Poeticae (18 h), que comptarà amb l’espectacle poètic musical ‘Les papallones també volen poesia’. El 3 de maig, l’Auditori Municipal (19.30 h) acollirà una conversa sobre Gabriel Ferrater –autor del qual enguany es commemora el centenari del seu naixement–, amb Marta Pesarrodona i Juan Antonio Masoliver.

Darrera actualització: 07.04.2022 | 13:36