El Dia de la Visibilitat Trans 2021 reclama reconèixer els drets del col·lectiu i intervenir contra la transfòbia

Dimecres, 31 de març de 2021 a les 00:00

El document, elaborat per l'Ajuntament i l'Observatori contra l'Homofòbia, parla de la llei trans com a eina per eradicar discriminacions estructurals.

El manifest 2021 pel Dia de la Visibilitat Trans –oficialment aquest dimecres, 31 de març–, a càrrec de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i l’Observatori Contra l’Homofòbia– reclama totes les eines possibles per reconèixer els drets del col·lectiu i intervenir contra la transfòbia, a l’hora que posa èmfasi en la riquesa que suposa ‘habilitar identitats i experiències trans, un exemple a seguir per a la transformació d’una societat més justa, igualitària i diversa’.

L’efemèride pretén establir en el calendari anual un dia que proporcioni visibilitat a les persones trans ‘davant la insuficiència de dates rellevants relacionades amb les experiències trans’ i de l’altra, visibilitzar la discriminació que pateix el col·lectiu en tots els àmbits de la vida social pel fet de viure i expressar la seva identitat en la societat i en les institucions. ‘És cabdal realitzar polítiques públiques conjuntament amb el teixit associatiu trans i del col·lectiu LGTBI per intervenir contra la transfòbia que genera discriminació, desigualtat i precarietat; és important no només visibilitzar les identitats trans com a font de riquesa en l’àmplia diversitat afectiva i sexual i de gènere sinó conscienciar que estem davant d’una problemàtica social com la transfòbia, que en massa ocasions s’emporta vides’, indica el text.

El manifest també parla de la iniciativa legislativa coneguda com la ‘llei trans’, que reconeix el dret a l’autodeterminació de gènere i estableix accions en diferents àmbits de la vida social on les persones trans pateixen una discriminació estructural, vinculades a l’àmbit laboral, l’assetjament escolar, l’habitatge, l’àmbit sanitari, l’esport i la violència. ‘Tenim una oportunitat històrica d’ampliar drets, sense retallar-ne d’altres, i d’impulsar mesures per intervenir contra la desigualtat social que pateix sistemàticament el col·lectiu trans. Hem de defugir de debats incendiaris que mostren una falsa oposició entre les necessitats de les dones i les del col·lectiu trans, realitzar la pedagogia necessària i la fermesa d’eixamplar la nostra societat cap un camí més just i solidari. Fer que totes les vides siguin dignes de ser viscudes’, diu el document.

Darrera actualització: 31.03.2021 | 08:03