Manifest 31 de març 2021. Dia Internacional de la Visibilitat Trans

Dilluns, 29 de març de 2021 a les 00:00

A càrrec de l'Ajuntament de Montcada i Reixac i l'Observatori Contra l'Homofòbia

L’any 2009, Rachel Crandall, activista de Michigan, proposa el 31 de març com a dia internacional de la visibilitat trans, i finalment l’any 2014 va ser consensuada i acordada per diferents activistes d’arreu del món.

Aquesta data persegueix dues finalitats de visibilitat concretes, d’una banda, establir en el calendari anual un dia que proporcioni visibilitat al col·lectiu trans, davant de la insuficiència de dates rellevants relacionades amb les experiències trans, i de l’altra, visibilitzar la discriminació que pateix el col·lectiu en tots els àmbits de la vida social pel fet de viure i expressar la seva identitat en la societat i en les institucions.

És cabdal realitzar polítiques públiques conjuntament amb el teixit associatiu trans i del col·lectiu LGTBI per intervenir contra la transfòbia que genera discriminació, desigualtat i precarietat. És important no només visibilitzar les identitats trans com a font de riquesa en l’àmplia diversitat afectiva sexual i de gènere sinó conscienciar que estem davant d’una problemàtica social com la transfòbia que en massa ocasions s’emporta vides. Actualment, estem immerses  en una iniciativa legislativa proposada i liderada per la Plataforma Trans, la coneguda “Llei Estatal Trans”. Aquesta, reconeix el dret a l’autodeterminació de gènere, és a dir, que qualsevol persona pugui canviar el seu nom i la casella registral del sexe en el registre civil amb la voluntat declaratòria expressa, a partir dels 16 anys. La normativa preveu el reconeixement d’identitats no binàries – aquelles persones que no s’identifiquen ni com a homes ni com a dones – i la possibilitat d’eliminar la menció al sexe en els documents oficials. A més, és important remarcar que la llei estableix accions en diferents àmbits de la vida social on les persones trans pateixen una discriminació estructural, establint les línies estratègiques per desenvolupar polítiques públiques efectives pel col·lectiu.

Les polítiques públiques contra la transfòbia han de ser palpables. Es viu una exclusió exacerbada en l’àmbit laboral, on les persones trans no accedeixen al mercat laboral, continua havent assetjament escolar a infants i adolescents que expressen la seva identitat sentida. Es nega el dret de compra o de lloguer d’un habitatge, és habitual el tracte inadequat en l’àmbit sanitari, hi ha discriminació en l’àmbit de l’esport, i malhauradament les persones trans continuen sent objecte d’agressions, entre tantes d’altres situacions.

Aquesta situació estructural de discriminació sistemàtica necessita de diferents estratègies conjuntes per ser subvertida, que englobin a organitzacions polítiques, socials i institucionals. Tenim una oportunitat històrica d’ampliar drets, sense retallar-ne d’altres, i d’impulsar mesures per intervenir contra la desigualtat social que pateix sistemàticament el col·lectiu trans. Hem de defugir de debats incendiaris que mostren una falsa oposició entre les necessitats de les dones i les del col·lectiu trans, realitzar la pedagogia necessària i la fermesa d’eixamplar la nostra societat cap un camí més just i solidari. Fer que totes les vides siguin dignes de ser viscudes.

És per això que des de l’Ajuntament de Montcada i Reixac reclamem en el dia de la visibilitat trans totes les eines possibles per reconèixer els drets del col·lectiu i intervenir contra la transfòbia. Tanmateix, volem posar l’èmfasi en la riquesa que suposa habitar identitats i experiències trans. Un exemple a seguir per a la transformació d’una societat més justa, igualitària i diversa. Prou transfòbia!

Darrera actualització: 29.03.2021 | 13:10