El Poeticae 2022 inclou espectacles teatrals i musicals inspirats en la poesia

Dimecres, 9 de març de 2022 a les 10:00

La Marató popular de lectura poètica és el primer acte del programa i tindrà lloc el 20 de març a l’Auditori Municipal.

  • L’actriu Charo López oferirà el 27 de març al Teatre Municipal el muntatge Verso a verso, amb poemes, entre d’altres, de Lorca, Machado o Santa Teresa de Jesús.
  • Per Sant Jordi, torna l’activitat Poesia de prop, amb recitals íntims a espais de particulars.

La dotzena edició del Poeticae omplirà el municipi de poesia entre els mesos de març i maig. ‘Enguany tornem a omplir els nostres espais de poesia, amb activitats per a totes les edats i gustos, amb la voluntat i el desig de convidar tothom a gaudir i participar de la lectura poètica i de la poesia musicada; us esperem a les biblioteques, als teatres, a les escoles i als carrers i places’, ha expressat la regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs.

La primera activitat del programa és la Marató popular de lectura poètica, que tindrà lloc el 20 de març, a partir de les 18 h, a l’Auditori Municipal (plaça de l’Església 12). Hi pot participar tothom, llegint un màxim de dos textos propis o d’altres autors, de qualsevol època, forma o idioma. Per participar-hi i reservar franja horària, cal enviar un correu electrònic a cultura@montcada.org o a auditori@montcada.org o trucar al 935 751 280, fins al 19 de març. Durant la Marató també es podran acceptar participants sempre i quan quedin franges horàries lliures.

Charo López evoca clàssics
El Poeticae 2022 inclou quatre espectacles. Una de les actrius de més prestigi del teatre i cinema espanyol, Charo López, oferirà el 27 de març Verso a verso (18 h) al Teatre Municipal (Tarragona, 32). El muntatge vol mostrar com la cultura i, en concret, la poesia, permet salvar el món de l’oblit i reconstruir el passat. Acompanyada del baríton Luis Santana i de Víctor Carabajo, al piano, l’actriu recitarà versos de Lorca, Machado, Miguel Hernández i Santa Teresa de Jesús, entre d’altres.

Música i poesia
Poesia a toc de rumba és el que ofereix Rumbesia (Del negre al blanc), un muntatge de la companyia La última y nos vamos que arribarà l’1 d’abril (20 h) al Kursaal (Masia, 39). El concert fusiona la rumba i la poesia, amb poemes musicats específicament per a l’espectacle amb d’altres que ja s’havien musicat anteriorment. Apel·les Metres, Clementina Arderiu i Miquel Martí i Pol, entre d’altres, són autors de les peces que se sentiran al recital.

La companyia Pentina el gat oferirà el 3 d’abril el musical familiar Ve®s per on, al Teatre Municipal (12 h), que parla, amb poesia, sobre personatges i llocs de la infantesa, de les estacions de l’any i de jocs i joguines populars. D’altra banda, el 22 d’abril, aquest mateix espai acollirà Carola (20 h), de Q-ars Teatre. L’actriu Anna Güell interpreta una dona de mitjana edat que decideix escriure amb la màxima sinceritat els records que guarda del seu periple vital. L’obra és una adaptació de la novel·la Feliçment, jo sóc una dona, de Maria Aurèlia Capmany.

Torna Poesia de prop
Per segon any consecutiu, el Poeticae inclou Poesia de prop, una proposta per dir i escoltar poesia a espais com ara la sala, el terrat o el jardí una casa particular, que tindrà lloc el 23 d’abril, dia de Sant Jordi, a partir de les 17.30 h. Hi poden participar tant propietaris dels espais com persones que vulguin escoltar el recital. Les persones interessades en qualsevol de les opcions han d’enviar un correu electrònic a cultura@montcada.org amb l’assumpte ‘Poesia de prop’, fins al 19 d’abril, especificant si ofereix espai o bé vol assistir al recital.

Poemes del món a Can Sant Joan
En el marc del Poeticae, la Taula Comunitària de Can Sant Joan organitza el 28 d’abril a la plaça del Bosc (17.30 h) un recital de poesia i música, en elm arc del programa ‘Can Sant Joan és poesia’ i inclòs al Poeticae, amb lectures a càrrec del veïnat, comerciants i alumnat de l’Institut escola El Viver, que llegiran textos en les seves llengües maternes.

Petit Poeticae
El concurs de poemes escrits per infants Petit Poeticae arriba a la seva desena edició. Tots els nois i noies que ho desitgin poden presentar els seus poemes (màxim de tres) a les biblioteques de Montcada i Reixac, fins al 22 d’abril. S’establiran dues categories: nascuts del 2012 al 2015 i la dels nascuts del 2009 al 2011. El lliurament de premis es farà el 29 d’abril (18 h), al vestíbul del Teatre Municipal/Biblioteca Elisenda, durant el qual hi haurà un espectacle poètic-musical amb el nom Les papallones també volen poesia, a càrrec de la companyia La Minúscula.

En el marc del concurs Petit Poeticae, les biblioteques ofereixen dos tallers. El 21 de març (17.30 h), la Biblioteca Can Sant Joan (Turó, 45) fa un taller de poesia, per a infants a partir de 8 anys, a càrrec de Lídia Clau, actriu, rapsode i especialista en pedagogia de la poesia. El 24 de març (17.30 h), a la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) s’ofereix Una tarda amb... Maria Girón, un taller d’il·lustració per a infants de 6 a 10 anys, en el qual es treballarà a partir de llibre de pomes de Roser Ros La gent de meva escala. Les inscripcions s’han de fer contactant amb les biblioteques.

Dia de la Poesia i homenatge a Gabriel Ferreter
A partir del 21 de març i coincidint amb la data exacta del Dia Mundial de la Poesia, comerços del municipi mostraran al seu aparador un plafó amb fragments de poemes de Gabriel Ferrater (1922-1972), autor del qual enguany es commemora el centenari del seu naixement. L’actuació l’organitzen l’Ajuntament, el Servei Local de Català i les biblioteques, amb el suport de Voluntariat per la Llengua, Montcada Centre Comerç i botiguers de Can Sant Joan.

El 3 de maig (19.30 h), la poetessa, narradora i crítica literària Marta Pessarrodona i el novel·lista, poeta i escriptor Juan Antonio Masoliver Ródenas conversaran sobre Gabriel Ferrater en un acte a l’Auditori Municipal. Ambdós van tenir una relació estreta amb Ferrater, tant a nivell personal com intel·lectual.

La informació sobre els concursos, sobre com participar als actes i la venda d’entrades la podeu consultar a www.montcada.cat i www.teatremontcada.cat.

Darrera actualització: 28.03.2022 | 11:41