El Dia Mundial de la Poesia 2022 omple els carrers de versos de Gabriel Ferrater

Dilluns, 14 de març de 2022 a les 12:00

Una setantena d’establiments comercials del municipi llueixen fragments de poemes de l’autor, del qual enguany se celebra el centenari del seu naixement.

A partir del pròxim dilluns, 21 de març, i coincidint amb la data exacta del Dia Mundial de la Poesia, una setantena de comerços del municipi mostraran al seu aparador un plafó amb fragments de poemes de Gabriel Ferrater (1922-1972), autor del qual enguany es commemora el centenari del seu naixement.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és visibilitzar la poesia a l’espai públic i en concret, la de Ferrater, per tal de divulgar la seva figura i la seva obra. Els aparadors lluiran versos de 10 poemes de l’autor. Aquesta acció, que s’inclou al cicle de poesia local Poeticae, l’organitzen l’Ajuntament, el Servei Local de Català i les biblioteques i els establiments que hi participen són els que formen part del programa amb Voluntariat per la Llengua, els associats a Montcada Centre Comerç i una dotzena de comerços de Can Sant Joan.

Les biblioteques també fan una altra acció en el marc de la commemoració. Del 14 al 31 de març, la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) oferirà un racó dedicat a l’obra de Ferrater i un altre a Joan Fuster, autor del qual enguany també es commemora el centenari del seu naixement (1922-1992). La Biblioteca Cant Sant Joan (Turó, 45) farà un recital poètic el 21 de març (19 h), amb quatre integrants del taller de poesia del barri, que recitaran 12 peces.

D’altra banda, amb motiu de l’Any Ferrater, la narradora i crítica literària Marta Pessarrodona i el novel·lista, poeta i escriptor Juan Antonio Masoliver Ródenas conversaran sobre l’autor en un acte a l’Auditori Municipal (pl. Església, 12), el 3 de maig, a les 19.30 h. Ambdós van tenir una relació estreta amb Ferrater, tant a nivell personal com intel·lectual

Intel·lectual independent i rebel
Gabriel Ferrater va néixer a Reus al 1922 i va morir a Sant Cugat del Vallès al 1972, quan encara no havia fet 50 anys. La Generalitat ha decretat aquest 2022 com a Any Ferrater, per commemorar l’obra d’un dels grans poetes catalans de tots els temps, que també va ser crític d’art i de literatura, traductor i professor universitari. Des de mitjans dels anys cinquanta del segle XX fins a les primeries dels setanta, Ferrater va encarnar la figura de l’intel·lectual independent i rebel, que exerceix la llibertat de pensament al marge de manaments ideològics.

El contacte amb les noves generacions a través de la docència universitària i l’impacte de la seva mort el van convertir, a més, en una figura icònica. L’edició pòstuma de tots els seus papers ha permès conèixer la profunditat i la dimensió d’una obra que, mentre era viu, ell només va fixar en el terreny de la poesia, amb tres llibres que va reimprimir, aplegats i corregits, en el volum Les dones i els dies.

Darrera actualització: 14.03.2022 | 12:37