L’Ajuntament presenta en audiència pública els pressupostos per a l’any 2020

Dimecres, 23 d'octubre de 2019 a les 00:00

El consistori aconsegueix, tot i les dificultats econòmiques, mantenir tots els serveis i garantir la continuïtat de les polítiques d’atenció a la ciutadania.

L’alcaldessa, Laura Campos, i el regidor d’Hisenda i Intervenció, Gerard Garrido, van ser els encarregats de presentar ahir dimarts, 22 d’octubre, a la Sala Institucional de la Casa de la Vila, els pressupostos municipals per a l’any 2020; uns pressupostos marcats per la complicada situació financera del consistori i que ha obligat a presentar un Pla Econòmic i Financer (PEF) on el retorn de l’elevat deute és d’obligat compliment. Malgrat que el PEF ha acabat repercutint en alguns impostos locals com l’IBI, el consistori ha aconseguit mantenir tots els serveis vigents i garantir la continuïtat de les polítiques d’atenció a la ciutadania. Aquests pressupostos també permeten sanejar els comptes municipals i realitzar remodelacions i millores a bona part de les instal·lacions públiques.

Per tal de complir amb els criteris establerts per la Llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària, l’Ajuntament s’ha vist obligat a aplicar una sèrie de mesures no desitjades per sufragar un deute que arrossega des de fa anys; deute que sobretot es deu al retorn dels crèdits per les expropiacions de zones verdes, així com a l’augment de la despesa corrent i a la baixada dels ingressos. Laura Campos va defensar aquestes mesures al·legant que l’incompliment dels criteris establerts pel PEF suposaria la intervenció dels comptes municipals per part del Ministeri d’Hisenda, alhora que va lamentar que l’escàs marge de maniobra de les finances municipals. “En aquests darrers quatre anys hem intentat tota una bateria de mesures per fer front a aquesta situació i no hem volgut prendre mesures dràstiques; hem estat evitant que el pagament d’aquest deute tingués un impacte directe tant en la prestació de serveis com en la ciutadania. Fins ara hem fet diferents actuacions de contenció de la despesa, però no han estat suficients. La situació actual, lamentablement, no es pot sostenir més”, va explicar.

A continuació, Garrido va exposar que l’amenaça de la intervenció de les finances de l’Ajuntament i l’aplicació del PEF –que implica no tenir més despeses que ingressos– es deu a l'aflorament d'un deute que anteriors equips de govern havien camuflat i que ha disparat, entre altres índexs, la ràtio del deute i la del deute per habitant. El regidor també va presentar els punts estrella d’un pressupost de 40,5 milions d’euros i que inclou inversions per a l’asfaltat de carrers i voreres, la millora d’equipaments municipals (com la gespa dels camps de futbol) o un pla de modernització de les escales mecàniques, entre altres.

Una de les qüestions que es va tractar amb major profunditat va ser la pujada d’un 8% de l’IBI i que es debatrà en el Ple extraordinari d’ordenances de demà dijous, 24 d’octubre, així com l’eliminació de la bonificació per domiciliació del 5%. D'altra banda, Garrido va assegurar que també es creen dues noves línies d’ajut: una per a famílies monoparentals i una altra d’ajuts a l’habitatge per a col·lectius vulnerables. Finalment, l’alcaldessa va justificar l'aprovació d'aquetes mesures basant-se en la necessitat d’arreglar la situació financera de l’Ajuntament. “La situació actual és molt complicada, ho sabem. Ja ens hagués agradat comptar amb una altra situació econòmica, però ens ha tocat viure aquest moment i per tant hem d’actuar amb responsabilitat. Amb aquest Pla Econòmic i Financer s’estan començar a posar els pilars perquè puguem sanejar els comptes”. Amb tot, actualment Montcada i Reixac és el 106 municipi amb el major IBI dins la província de Barcelona i un dels més baixos del Vallès Occidental, per sota d'altres poblacions com Cerdanyola, Barberà, Rubí o Sant Cugat.

Darrera actualització: 11.11.2019 | 15:40