El Ple dona llum verda al pressupost municipal del 2020

Divendres, 1 de novembre de 2019 a les 12:30

Els comptes per a l'any vinent venen marcats per les directrius de contenció i sanejament que marca el Pla Econòmic i Financer.

Els pressupostos municipals per al 2020 han rebut el vistiplau del Ple aquest dijous, dia 31, en el decurs d’un Ple extraordinari. Els comptes per a l’any vinent pugen a 40,5 milions d’euros i estan marcats pel Pla Econòmic i Financer (PEF) –que es va aprovar durant la sessió ordinària prèvia– que pretén que la corporació compleixi amb la llei d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa. Els pressupostos es caracteritzen per la contenció de la despesa i l’adopció de mesures destinades a augmentar els ingressos, com ara la pujada del 8% de l’Ibi i també d’altres ordenances.

Si no generem ingressos podem acabar amb l’Ajuntament intervingut, el Ministeri d’Hisenda ens deixaria sense capacitat de decisió sobre la despesa i perillarien els actuals serveis que prestem a la ciutadania”, va indicar l’alcaldessa, Laura Campos, qui va dir que el pressupost respon “a un acte de responsabilitat política i va acompanyat d’un pla econòmic financer que pretén sanejar els comptes i obtenir més marge de maniobra”. L’edil va recordar que les expropiacions per ministeri de llei són la principal causa d’aquesta situació econòmica, que ha provocat que el consistori se situï en gairebé un 75% de deute.

Per la seva banda, el regidor d’Intervenció i Hisenda, Gerard Garrido, ha explicat que els objectius dels pressupostos 2020 és “no haver de tancar serveis, garantir les atencions a la ciutadania, remodelar i reparar els actuals equipaments i sanejar els comptes”. L’edil va donar compte dels diferents capítols en què es distribueixen els pressupostos i en l’apartat d’inversions, al qual hi ha 1,2 milions d’euros –a l’espera que arribin altres ingressos provinents de subvencions d’entitats supramuncipals–, destaquen la renovació de la gespa dels camps de futbol, la millora d’instal·lacions esportives i l’asfaltat de carrers.

Pel que fa la PEF, el document és obligatori per afrontar la situació en què es troben les arques municipals i per complir amb la llei d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa. El  Pla consta de té tres parts, l'exposició de motius pels quals és necessari -principalment, l'augment de la despesa corrent i l'elevat deute acumulat; les mesures destinades a augmentar els ingressos i la creació d'un departament que treballi per millorar la recaptació i la contenció de la despesa- i, finalment, la projecció de futur. "Aquest Pla va més enllà del 2020 ja que l'objectiu no és només quadrar els comptes, sinó sanejar-los i evitar que cada mes haguem de patir per pagar nòmines i factures" va dir Garrido.

Durant la sessió ordinària, el Ple també va aprovar delegar en la Diputació de Barcelona impostos que actualment recapta el consistori com ara, l'Ibi, les plusvàlues i la recollida residus, entre d'altres, seguint la línia iniciada per l'anterior govern, que ja va delegar el cobrament de l'impost de vehicles i les multes de trànsit. "Es tracta d'una decisió que té com a objectiu millorar l'eficiència de recaptació ja que aquest organisme compta amb més recursos tècnics i humans per fer aquesta tasca”, va expressar el regidor. La mesura també permetrà alliberar personal de l'Ajuntament dedicat a la recaptació a fer altres tasques enfocades a una millor gestió dels ingressos i al control de la despesa.

Darrera actualització: 01.11.2019 | 12:43