L’Ajuntament i els comitès d’empresa de TE Connectivity i General Cable acorden accions conjuntes en protesta pels ERO

Divendres, 4 d'octubre de 2019 a les 12:00

Aquest divendres, 4 d’octubre, ha tingut lloc una reunió entre l’Ajuntament i membres del comitè d’empresa de TE Connectivity i Prysmian Group (General Cable), dues companyies que recentment han anunciat un ERO a les plantes de Montcada i Reixac i que afecten un total de 254 treballadors.

A la trobada, per part del consistori, han participat l’alcaldessa, Laura Campos; la presidenta de l’Àrea Econòmica, Eva Manzano; de la regidora d’Ocupació i Treball, Maria Rosa Borràs, i del regidor de Recursos Humans, Juan Carlos de la Torre, mentre que per part de les empreses han acudit una vintena de treballadors.

Posteriorment s’ha celebrat una roda de premsa per explicar els resultats de la trobada, entre els quals destaca el compromís de l’Ajuntament d’acompanyar els representants de totes dues empreses a la reunió que han organitzat al Parlament de Catalunya amb diversos partits el pròxim dimecres 9 d’octubre. “Creiem que la Generalitat ha d’implicar-se en la defensa d’aquests llocs de treball, de la mateixa manera que ho ha fet altres ocasions. Sabem que pot tenir competències limitades en aquestes situacions, però sí que pot fer una tasca de mediació i acompanyar a totes dues empreses en aquest procés”, ha explicat Campos. Aquesta decisió se suma a la reunió que Campos i Àlex Garrido, alcalde de Manlleu (municipi on Prysmian Group ha anunciat un altre ERO de 343 persones), volen mantenir amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

Així mateix, l’alcaldessa també s’ha compromès a estudiar la possibilitat de traslladar la protesta a diversos eurodiputats, per tal de denunciar la desigual protecció laboral que existeix entre diferents països de la Unió Europea. Des de les empreses afectades asseguren que l’anunci dels dos expedients de regulació de treball no ha estat casual, sinó que obeeix a una estratègia empresarial enfocada a la deslocalització de la producció i que aprofita la poca protecció laboral que tenen els treballadors espanyols des de l’aprovació de la darrera reforma laboral, mentre que a altres països de la Unió Europea és molt més difícil aplicar acomiadaments massius com aquests.

Els comitès de totes dues empreses mantenen que els expedients de regulació són injustos i que no estan basats en criteris econòmics, ja que les seves plantes es troben entre les més competitives d’Europa. En la mateixa direcció s’ha mostrat Campos, qui opina que moltes companyies “estan aprofitant el fantasma de la recessió per fer expedients que no es poden justificar econòmicament”.

Darrera actualització: 04.10.2019 | 12:31