L’Ajuntament aixeca les restriccions d'accés als espais naturals

Dilluns, 16 d'agost de 2021 a les 14:00

El consistori ha pres la decisió aquest dilluns, 16 d'agost, després que el Procicat rebaixés el nivell de risc d'incendi al municipi. A partir d'avui, persones i vehicles ja poden tornar a circular pel Parc de la Serralada de Marina, el Parc de Collserola i el Pla de Reixac, sempre amb la màxima precaució i responsabilitat.

  • L’arribada d’una massa d’aire molt càlida procedent del nord d’Àfrica ha estat la causant d’una onada de calor que encara avui ha deixat temperatures al voltant dels 30 graus. Es recomana evitar les activitats exteriors a les hores centrals del dia, així com menjar de forma lleugera i beure líquids de manera freqüent.
  • El municipi disposa de dos refugis climàtics, situats a la Biblioteca Elisenda i a plaça Joan Foster, que formen part de la xarxa que impulsa l’AMB. A més, també es pot accedir a la sala climatitzada del Casal de la Gent Gran Casa de la Mina.

A causa de l’elevat risc d’incendi provocat per l’onada de calor dels últims dies, l’Ajuntament va publicar un ban municipal, el passat dia 11, anunciant el tancament dels camins naturals i la prohibició de la circulació de persones i vehicles que no estiguessin vinculats a les zones del Parc de la Serralada de Marina, el Parc de Collserola i el Pla de Reixac. La darrera actualització del Pla Alfa de risc d'incendi a Catalunya que gestiona el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha rebaixat el nivell de risc a Montcada i Reixac, que era un dels 279 municipis inclosos en la llista de poblacions amb un perill d'incendi extrem. Així doncs, s'han aixecat les restriccions d'accés als parcs naturals, tot i que des de l'Ajuntament es fa una crida per continuar actuant amb responsabilitat i evitar accions que puguin ocasionar un incendi, com la utilització de maquinària, llençar burilles a terra, utilitzar barbacoes no autoritzades, llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc o abocar escombraries i restes vegetals i industrials.

Consells davant de la calor

L’arribada d’una massa d’aire molt càlida procedent del nord d’Àfrica ha estat la causant d’aquesta onada de calor. Davant d’aquesta situació, es recomana beure aigua i líquids amb freqüència, encara no que es tingui set, evitant les begudes molt ensucrades, amb cafeïna o amb alcohol perquè poden provocar deshidratació. És preferible que els menjars siguin lleugers i que s’estigui a llocs frescos i reduir l’activitat física, sobretot a les hores centrals del dia. També s’ha de tenir més precaució amb la població més vulnerable, com són els menors de 4 anys, les embarassades i la gent gran.

Montcada i Reixac compta amb dos punts –la Biblioteca Elisenda de Montcada (Tarragona, 32) i la plaça Joan Fuster, al Pla d’en Coll– que formen part de la xarxa de refugis climàtics que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) impulsa amb l’objectiu de proporcionar confort tèrmic en espais interiors o exteriors a la ciutadania, especialment a la més vulnerable, així com descans i seguretat. La Biblioteca Elisenda, que fins al 12 de setembre està oberta de dilluns a divendres, de 15 a 20.30h, ofereix un espai climatitzat, accessible per a persones amb mobilitat reduïda, amb una àrea de descans amb seients i disponibilitat d’aigua potable. Per la seva part, la plaça Joan Fuster ha estat escollida com a refugi climàtic per la seva elevada vegetació, per comptar amb bancs, zones d’estada i una font i per trobar-se en una ubicació accessible. Des de l’Ajuntament, també es dona la possibilitat de trobar confort climàtic al Casal de la Gent Gran Casa de la Mina, que estarà obert fins al 26 d’agost, de dilluns a dijous, de 10 a 13.15h. Tot i que no hi ha programació d’activitats, es pot accedir a la sala de trobada de l’equipament, que és una zona climatitzada on es pot descansar i llegir la premsa.

Darrera actualització: 16.08.2021 | 17:16