Montcada i Reixac commemora l’Any Pàmies

Dijous, 10 d'octubre de 2019 a les 00:00

Del 16 d'octubre al 2 de desembre hi haurà activitats diverses per conèixer la seva figura, des de la vessant personal, com a escriptora, activista i exiliada.

Montcada i Reixac s’afegeix a l’Any Pàmies, decretat per la Generalitat de Catalunya, per commemorar el centenari del naixement de l’escriptora, periodista i activista Teresa Pàmies, amb activitats diverses per donar a conèixer la seva figura, des de diferents vessants. El programa d’actes a la ciutat començarà el pròxim dimecres, 16 d’octubre, amb una entrevista a la comissària de l’Any Pàmies, Montse Barderi, al programa ‘Com diu que es diu’, de Montcada Ràdio (www.montcadaradio.com), que s’emetrà a les 13.05 i a les 19.05 h. Aquest espai el produeix el Servei Local de Català de Montcada i Reixac.

Del 21 d’octubre al 10 de novembre, la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) acollirà l’exposició ‘Tot és en els llibres’. El dia 23 (17 h), a la Biblioteca Can Sant Joan (Turó, 45),  es podrà veure l’espectacle familiar ‘Hola, soc la Teresa’, sobre la vida de l’autora. L’actriu Berta Rubio repassa en aquest muntatge la vida de Pàmies en quatre moments clau: la infantesa; la joventut, marcada per la guerra; la maduresa, amb l’exili com a escenari, i la vellesa.

Dues xerrades també formaran part del programa; la primera, el 24 d’octubre (19.30 h), a la seu de la Fundació Cultural Montcada (Major, 47), amb Montse Barderi; l’altra, el 4 de novembre (16 h), a la Biblioteca Elisenda. El programa ‘Com diu que es diu’ entrevistarà el 6 de novembre la cantant Big Mama (13.05 i 19.05 h), qui ha creat l’espectacle ‘La llengua com a ofici’ a partir de la seva passió personal per l’obra de Pàmies. De fet, aquest homenatge, en forma de conferència-concert, amb 10 cançons, es podrà veure a l’Auditori Municipal (plaça de l’Església, 12) el 14 de novembre (19.30 h).

El programa de l’Any Pàmies a Montcada i Reixac es complementarà amb un altre espai especial de Montcada Ràdio, en aquest cas, del que realitzen les biblioteques, ‘Signatura 020’. Serà el 13 de novembre, a les 13.05 h i a les 19.05 h. També hi haurà dos clubs de lectura a la Biblioteca Elisenda sobre dos llibres de Pàmies: el 12 de novembre (19 h), amb La filla del gudari; i el 2 de desembre (18.30 h), amb Dona de pres.

Teresa Pàmies (Balaguer, 1919-Granada, 2012) es va formar en el periodisme de manera autodidacta i als 18 anys, dirigia el setmanari Juliol, de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Pàmies també va ser la secretària general de l’Aliança Nacional de la Dona Jove d’aquest moviment fins que va esclatar la guerra civil espanyola.

Amb 20 anys, l’autora es va haver d’exiliar amb el seu pare, també comunista. El seu exili va començar en un camp de treball de França. Després, va aconseguir fugir a la República Dominicana, a Cuba i finalment a Mèxic, on va poder fer estudis de periodisme a la Universitat Femenina. En acabar la Segona Guerra Mundial, Pàmies va tornar a Europa; primer a Belgrad, aleshores, capital de l’antiga Iugoslàvia i després a Praga (en l’època de Txecoslovàquia), on va treballar de redactora i locutora de les emissions en castellà i català que es feien des de la ràdio de la ciutat eslava. 

Va tornar a Catalunya al 1971, gràcies a l’èxit del seu llibre Testament a Praga, sobre les memòries del seu pare, amb el qual va guanyar el premi Josep Pla. Amb més de 50 anys i ja a Barcelona, va aconseguir viure dels seus llibres i la seva feina com a periodista i traductora, sense deixar de banda la militància i la participació activa en el moviment feminista. La seva obra inclou una cinquantena de llibres i, entre d’altres reconeixements, al 2001 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Darrera actualització: 01.10.2019 | 11:51