Les obres de la nova Escola Bressol Municipal de Can Sant Joan comencen aquest mes de març

Dimarts, 7 de març de 2023 a les 00:00

L’Ajuntament va presentar ahir dilluns, dia 6, el projecte de llar d’infants i l’ampliació de l’IE El Viver a famílies i a la comunitat educativa del centre, que esdevindrà el primer equipament de 0 a 16 anys públic de l’àmbit metropolità.

Les obres de construcció del nou edifici per a l’Escola Bressol Municipal (EBM) de Can Sant Joan està previst que es posin en marxa aquest mes de març i duraran al voltant d’un any. La llar d’infants formarà part del complex educatiu de l’Institut escola El Viver, el que comportarà que l’equipament de Can Sant Joan es converteixi en el primer centre públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que ofereix ensenyament de 0 a 16 anys.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos; el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez; i la regidora d’Educació, Jessica Segovia, van presentar ahir dilluns, 6 de març, el projecte de la nova EBM a la comunitat educativa i a famílies vinculades a l’IE El Viver, en un acte a l’escola. ‘Ens fa molta il·lusió presentar aquest projecte perquè Can Sant Joan necessita un edifici digne per a l’escola bressol; el centre que construirem serà un referent, el primer centre públic de l’àmbit metropolità que cobrirà l’etapa educativa dels 0 als 16 anys’, va explicar l’alcaldessa.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac i la Generalitat de Catalunya van signar un conveni al 2021 a través del qual el consistori es comprometia a construir l’equipament i s’encarregaria de la licitació, la redacció, l’aprovació del projecte i la direcció d’obres. El consistori avançarà els diners i la Generalitat es va comprometre a retornar-los íntegrament, en tres anualitats. L’AMB hi col·labora; ha redactat el projecte executiu i assumirà la direcció d’obres del futur equipament. ‘La nova escola bressol és un exemple de voluntat i de compromís polític i col·laboració institucional entre les diferents administracions’, va indicar el president de l’Àrea Territorial.

L’edil també es va referir a l’actual conjuntura econòmica, que està afectant les contractacions municipals. La primera licitació de les obres, per un import d’1,8 milions d’euros, va quedar deserta i la segona es va incrementar un 24%, amb un preu de sortida de 2 milions d’euros, que sí s’ha pogut adjudicar, a l’empresa Artífex.

Centre sostenible, ecològic i participat
La parcel·la de la futura escola bressol ocuparà al voltant de 1.200 m2, entre l’edifici i els exteriors, situada entre el Parc de les Aigües i l’actual IE El Viver. L’accés al centre es farà des de l’avinguda de la Unitat. Disposarà de dues línies d’I1 i altres dues d’I2 i una per nadons i totes aquestes aules ocuparan uns 40 m2 cadascuna i tindran vistes a l’exterior. L’edifici disposarà d’una altra sala d’usos múltiples i de l’actual sala multisensorial, que tindrà un accés directe des del carrer perquè la puguin fer servir altres serveis i/o entitats. ‘Disposarem d’un espai espectacular i és important destacar que les direccions de l’escola bressol i de l’IE El Viver hi ha participat, fet que ha enriquit el projecte’, va expressar la regidora d’Educació. El centre disposarà d’11 places més respecte l’actual edifici.

L’EBM de Can Sant Joan es construirà amb una estructura de fusta dissenyada amb un sistema constructiu prefabricat, que suposarà un major control de l’obra i una optimització del temps d’execució. Aquest sistema constructiu permet, entre d’altres, reduir la petjada de carboni durant les obres, minimitzar les emissions de diòxid de carboni, s'aconsegueix una millor regulació tèrmica perquè la fusta no acumula tanta calor com el formigó o aprofitar un recurs de proximitat, ja que la majoria de la fusta que es farà servir en la construcció d'aquests quatre edificis provindrà de boscos espanyols.

Ampliació de l’IE El Viver
L’Institut escola El Viver es troba a hores d’ara en la quarta fase d’ampliació de les seves instal·lacions. Les obres que es porten executant al centre des del 2020 pretenen donar resposta a l’increment de l’alumnat arran la conversió del centre de primària en el primer Institut escola de Montcada i Reixac, al curs 2019-2020.

La nova fase consisteix en la construcció d’un nou edifici amb planta baixa i dues plantes que es connectarà amb l’altre edifici per mitjà d’una passera amb vidres. Disposarà d’un ample porxo on s’hi podran fer activitats i dues sales als pisos de dalt. Aquest estiu està previst posar en marxa la cinquena fase de l’ampliació, que consistirà en l’arranjament de les instal·lacions i l’acústica del gimnàs; la sisena consistirà en l’ampliació del menjador, la sala del professorat i la biblioteca i la setena i última estarà més vinculada a la urbanització i als treballs finals. Les obres d’ampliació de l’IE El Viver tenen un pressupost total de 2,5 milions d’euros.

Darrera actualització: 07.03.2023 | 11:34