L’EcoTruck comença el seu viatge per divulgar la sostenibilitat i l’economia circular

Dissabte, 19 de novembre de 2022 a les 00:00

La unitat d’educació ambiental mòbil, projecte pioner, s’ha presentat aquest dissabte, 19 de novembre, i ha donat el tret de sortida a les activitats de la Setmana de Prevenció de Residus a Montcada i Reixac.

 

La nova unitat mòbil d’educació ambiental de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, l’EcoTruck, ha començat el seu recorregut per difondre la sostenibilitat i l’economia circular. El vehicle, una caravana d’estiueig reconvertida en un nou equipament, s’ha presentat públicament aquest dissabte, 19 de novembre, en un acte a la plaça de l’Església, que ha comptat amb visites guiades a la instal·lació, una exposició, un taller de compra sostenible i un punt d’intercanvi de llibres, a càrrec de l’associació Andròmines.

L’EcoTruck és un projecte pioner que forma part de l’aposta municipal per la promoció de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. ‘A Montcada i Reixac reciclem avui dia el 27% dels residus que generem i la Unió Europea ens marxa que al 2025 aquest percentatge ha de ser del 55%; al 2030, del 60%; i al 2035, del 65%; per tant tenim molts reptes per endavant’, ha manifestat l’alcaldessa, Laura Campos, qui ha lloat l’EcoTruck per ser un projecte innovador.

 

El regidor de Medi Natural, Oriol Serratusell, ha destacat que la unitat mòbil és un servei ‘didàctic, sostenible i polivalent’. L’acte ha comptat amb la intervenció de la tècnica de residus de Serveis Municipals Araceli Fernández, qui ha destacat que l’EcoTruck ‘és un projecte molt engrescador i coherent, ja que és un vehicle reutilitzat i el seu interior està format per elements sostenibles i reciclats’.

De caravana d’estiueig a unitat mòbil mediambiental
L’EcoTruck és una una caravana vella convertida en un espai mòbil que s’utilitzarà com a aula ambiental. El seu interior s’ha revestit de fusta certificada i s’han instal·lat dos elements generadors d’energia: plaques solars i un aerogenerador, els quals proporcionen l’energia necessària pel funcionament dels llums i d’altres elements elèctrics. L’artista urbà Follet s’ha encarregat de la pintura exterior del vehicle i l’ADF de Montcada i Reixac ha col·laborat amb les tasques de reconversió de la caravana. L’EcoTruck incorpora al seu interior un espai d’exposicions, una estació meteorològica, una zona d’audiovisual i un centre de recursos amb llibres i informacions d’interès. A la seva part exterior, el visitant trobarà també un hort vertical.

Activitat escolar
La intenció és que l’EcoTruck visiti tots els barris i centres educatius del municipi, per divulgar la cultura mediambiental. En aquest sentit, les escoles de primària poden sol·licitar que l’EcoTruck visiti les seves instal·lacions per tal de conèixer el contingut mediambiental que hi conté. La Guia d'activitats educatives inclou una proposta per a l'alumnat de primer a sisè de primària, que consisteix a portar la caravana al pati del centre (o a un espai proper) i explicar a l'alumnat el seu contingut: canvi climàtic, energies alternatives, biodiversitat... i fer també 'El mercat verd', per aprendre a comprar productes que redueixin els residus. Les activitats es faran de gener a maig de 2023 i els centres educatius interessats han de demanar la proposta abans del 31 de desembre de 2022.

Properes visites de l’EcoTruck
La presentació de l’EcoTruck ha donat el tret de sortida a les activitats de l’Ajuntament de Montcada i Reixac amb motiu de de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 19 al 27 de novembre. Demà diumenge, dia 20, al parc de la Llacuna s’oferirà el taller ‘Precious Plastic’, sobre el reciclatge dels plàstics, i es tornarà a instal·lar el punt d’intercanvi de llibres; dimecres 23 de novembre, el mercat de dimecres de Pla d’en Coll acollirà un taller de reparació de bicicletes i petit electrodomèstic; dissabte 26 el Taller ‘Precious Plastic’ tornarà a visitar l’espai ubicat a la confluència entre el carrer Tagamanent amb la carretera de Ripollet; i diumenge, 27, oferirà un taller de restauració de mobles a la plaça Bosc de Can Sant Joan.

Darrera actualització: 21.11.2022 | 17:43