L’Arxiu Municipal duu a terme el tractament arxivístic de la documentació de Projectes i Obres Municipals entre 1970 i 1995

Dilluns, 16 de gener de 2023 a les 08:00

Durant l’últim trimestre de 2022, l’Arxiu Municipal ha desenvolupat un projecte per millorar l’accés a la documentació del departament d’Urbanisme i facilitar-ne l’estudi i la recerca. La documentació correspon a les sèries documentals de Construcció i manteniment d'obres d'infraestructura i urbanització, i de construcció i manteniment dels equipaments municipals durant el període 1970 – 1995.

En total s’han catalogat i recollit informació d’un total de 569 projectes que testimonien l'expansió urbanística de la dècada dels setanta del segle XX i la creació d'una xarxa d'infraestructures i equipaments que avui dia il·lustren tots els avenços de la recuperació democràtica en l'àmbit de l'administració local. Arran de les primeres eleccions municipals, en el marc de la transició democràtica, el planejament urbanístic és testimoni històric del pas de Montcada i Reixac de poble a ciutat, amb l'ordenació dels barris creats de manera orgànica durant les onades migratòries de la dècada de 1960 a Catalunya, el desenvolupament del sector industrial i la planificació de nous sectors residencials. En aquest context, l'actuació de l'Ajuntament en matèria d'infraestructures, urbanització i equipaments, va donar resposta a les noves necessitats de la ciutadania fruit del creixement de la ciutat, construint equipaments bàsics per al benestar de la població i el servei municipal com ara les escoles municipals de El Turó, Font Freda i Elvira Cuyàs; els instituts de La Ferreria, Montserrat Miró i La Ribera o la rehabilitació d'edificis històrics per a dotació cultural com és el cas de l'Auditori Municipal (1987), originalment Casino dels Camperols (1884). Dins d’aquest període cal destacar projectes de transformació urbana com van ser els dels polígons de Can Cuiàs (1970), la Ferreria i Pla d'En Coll (1980); i la urbanització del barri de Montcada Nova (1980-1990).

El conjunt documental està format pels expedients administratius de gestió del projectes i també documentació tècnica on podem trobar-hi plànols, memòries, estudis i informes.

El tractament arxivístic ha comportat un seguit de tasques d’identificació, catalogació, descripció i instal·lació de 55,16 m lineals de documentació, així com la confecció d’un instrument de descripció, que serà accessible properament, que facilitarà l’accés a la documentació i, en conseqüència, agilitzarà el treball diari dels tècnics municipals i facilitarà la consulta per part de la ciutadania, com ara d’investigadors i estudiants.

L’actuació, dotada d’un pressupost de 8.100 €, s’ha realitzat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Darrera actualització: 17.01.2023 | 08:03