L’Ajuntament denunciarà Agbar per malmetre la volta del Rec Comtal

Dijous, 4 de maig de 2023 a les 18:00

L’incident es va produir ahir dimecres, 3 de maig, quan una excavadora va foradar la infraestructura protegida, amb motiu dels estudis previs que l’empresa està fent per al projecte d’aprofitament d’aigua del canal davant la sequera.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac denunciarà la companyia d’aigües de Barcelona, Agbar, per malmetre la volta del Rec Comtal, situada a la confluència dels rius Besòs i Ripoll. L’incident es va produir ahir dimecres, 3 de maig, quan una excavadora va foradar i va provocar un tall de 2,5 metres sobre aquesta infraestructura protegida, que forma part del canal mil·lenari d’aigua i està inclosa al catàleg de patrimoni municipal, al de la Generalitat de Catalunya i al pla director del Rec Comtal elaborat pels consistoris de Montcada i Reixac i de Barcelona. Les màquines de l’empresa Agbar es trobaven a la zona per tal de fer els estudis previs del projecte per aprofitar l’aigua del Rec Comtal per abastir d’aigua Barcelona i la seva àrea metropolitana davant l’actual situació de sequera.

El fet és molt greu, han comès una infracció per danys patrimonials que és inadmissible, s’ha malmès un element protegit i reclamarem la seva restitució, no permetrem que cap empresa de subministrament espoliï i faci malbé el nostre llegat, i a més, sense la preceptiva llicència d’obres’, ha manifestat l’alcaldessa, Laura Campos. L’edil també ha indicat que s’ha traslladat aquest fet a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i a la Direcció General de Patrimoni perquè emprenguin les mesures oportunes, a la vegada que ‘hem exigit una reunió a tres bandes, amb l’Ajuntament, l’ACA i Agbar per parlar sobre el projecte d’abastiment d’aigua’, ha indicat l’edil.

L’alcaldessa, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, i personal tècnic municipal s’han reunit aquest dijous, 4 de maig, amb representants de la companyia d’aigües per tal de traslladar-los aquest malestar i anunciar-los les mesures jurídiques que el consistori té previst emprendre. La reunió amb Agbar, de fet, s’havia convocat abans d’aquest incident, per tal que l’empresa expliqués a l’Ajuntament el projecte d’aprofitament dels cabals al voltant del Besòs anunciat per la Generalitat a final de l’abril passat. A més de mostrar el seu malestar per haver-se assabentat d’aquesta acció per la premsa, els representants municipals han traslladat a Agbar la seva proposta vinculada a l’abastiment d’aigua, que passa per aprofitar l’actual cabdal del Rec i els pous situats a la Casa de les Aigües.

La proposta inicial de l’empresa és crear una nova canonada de més de tres quilòmetres, paral·lela al Besòs, fins enllaçar amb l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Vallbona, per on es desviarà el cabal del Rec i que també inclou la construcció de dos pous a l’entorn de la Casa de les Aigües. ‘Entenem perfectament la necessitat de posar en marxa accions per abastir l’àrea metropolitana d’aigua davant l’actual situació de sequera, però la proposta inicial que ens han presentat no és l’adequada; des de l’Ajuntament reivindiquem que el Rec a Montcada i Reixac és viu, que l’aigua ha de seguir passant-hi i utilitzar les seves infraestructures actuals significa posar-lo en valor’, ha indicat Campos, qui ha emplaçat Agbar a elaborar el projecte en coordinació amb els serveis tècnics de l’Ajuntament. Agbar ha anunciat que estudiarà la proposta municipal d’utilitzar la infraestructura existent.

Darrera actualització: 04.05.2023 | 18:06