L’Ajuntament col·labora amb el projecte del Fons Català per donar suport les víctimes del terratrèmol a Turquia, Síria i Kurdistan

Dimarts, 14 de febrer de 2023 a les 00:00

El consistori recomana a les persones que vulguin fer-hi aportacions  que les derivi a les organitzacions que hi treballen al territori.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha aportat 2.000 euros per a les víctimes del terratrèmol al Kurdistan, Síria i Turquia, per mitjà del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Així mateix, recomana a la ciutadania que vulgui col·laborar-hi que ho faci per mitjà de les organitzacions humanitàries que estan donant suport a la zona. Lafede.cat ha facilitat un llistat de les organitzacions federades que treballen oferint ajuda sobre el terreny.

Una sèrie de terratrèmols de magnitud 7,5 i 7,8 graus van sacsejar el Kurdistan, Turquia i Síria la matinada del 5 al 6 de febrer, provocant una catàstrofe humanitària sense precedents, amb més de 36.000 persones mortes, desenes de milers de ferits i nombrosos danys materials. Milers de persones s’han quedat sense llar a ple hivern, la zona pateix una epidèmia de còlera i les autoritats temen que el nombre de víctimes continuï augmentant, mentre van fent tasques de rescat.

L’epicentre va tenir lloc a les províncies d’Ekinozu i Kahramanmaras i ha afectat una àrea d’uns 400 km al voltant, que inclou grans ciutats de Turquia i el Kurdistan com Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakir on viuen prop de 12 milions de persones, de les quals més de dos milions són refugiats sirians. El terratrèmol també ha afectat el nord-oest de Síria, les províncies d’Alep, Idleb, Latakkia, Tratous i Hama, també com la regió de l’administració autònoma del nord i est de Síria-Rojava, les ciutats d’Afrin i Kobane.

Cal destacar que aquesta nova emergència es produeix en uns territoris castigats per la guerra i les agressions militars on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries i amb tendència clara a agreujar-se. Turquia acull uns 3,6 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals viuen a la zona afectada. A Síria els camps de refugiats palestins també s’han vist greument afectats. 

Darrera actualització: 15.02.2023 | 15:13