Emergència humanitària per a la població víctima del terratrèmol al Kurdistan, Síria i Turquia

Dilluns, 13 de febrer de 2023 a les 00:00

Una sèrie de terratrèmols de magnitud 7,5 i 7,8 graus han sacsejat el Kurdistan, Turquia i Síria la matinada del 5 al 6 de febrer, provocant una catàstrofe humanitària sense precedents on amb data de 13 de febrer ja compta amb més de 36.000 persones mortes, desenes de milers de ferits i nombrosos danys materials. Milers de persones s’han quedat sense llar a ple hivern, la zona pateix una epidèmia de còlera i les autoritats temen que el nombre de víctimes continuï augmentant, mentre van fent tasques de rescat.

L’epicentre va tenir lloc a les províncies d’Ekinozu i Kahramanmaras i ha afectat una àrea d’uns 400 km al voltant, que inclou grans ciutats de Turquia i el Kurdistan com Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakir on viuen prop de 12 milions de persones, de les quals més de dos milions són refugiats sirians. El terratrèmol també ha afectat el nord-oest de Síria, les províncies d’Alep, Idleb, Latakkia, Tratous i Hama, també com la regió de l’administració autònoma del nord i est de Síria-Rojava, les ciutats d’Afrin i Kobane.

Cal destacar que aquesta nova emergència es produeix en uns territoris castigats per la guerra i les agressions militars on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries i amb tendència clara a agreujar-se. Turquia acull uns 3,6 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals viuen a la zona afectada. A Síria els camps de refugiats palestins també s’han vist greument afectats. 

Catalunya té una política pública de cooperació internacional per respondre a aquestes emergències, per la qual cosa des de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, ens sumem a donar resposta a aquesta emergència humanitària mitjançant una aportació econòmica de 2.000 euros al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per atendre a les víctimes del terratrèmol.

Com fer donacions a l’emergència de manera segura?

Les organitzacions humanitàries estan donant suport als esforços de resposta immediata urgent. La Federació Catalana d’ONG pel Desenvolupament(LaFede.cat) que treballa activament per aconseguir la justícia global i l’eradicació de les desigualtats a tot arreu mitjançant la cooperació al desenvolupament, la defensa i promoció dels drets humans i el foment de la pau; ha facilitat un llistat de les organitzacions federades que treballen oferint ajuda sobre terreny amb informació per a que la ciutadania pugui col·laborar fent aportacions econòmiques de manera segura.

Aquestes organitzacions són les següents:

Mitja Lluna Roja Kurda:  Banque Cantonale Vaudoise, CCP: 10-725-4
IBAN: CH62 0076 7000 L543 3416 5
BIC/SWIFT: BCVLCH2LXXX

Per més informació, podeu seguir les actualitzacions a la web de www.lafede.cat

Darrera actualització: 16.02.2023 | 11:01