L’acte central del 25N 2022 homenatjarà cadascuna de les dones víctimes de les violències masclistes

Dijous, 24 de novembre de 2022 a les 11:00

L’acció, una proposta conjunta dels col·lectius de dones de Montcada i Reixac, tindrà lloc aquest divendres, 25 de novembre, a la plaça de l’Església, a les 18.30 h.

L’acte central a Montcada i Reixac amb motiu del Dia Internacional de lluita per l’eradicació de les violències masclistes 2022 tindrà lloc aquest divendres, 25 de novembre –data oficial de l’efemèride–, a la plaça de l’Església. L’activitat és una proposta conjunta dels col·lectius de dones del municipi, en coordinació amb l’Ajuntament, i consistirà en una acció visual en homenatge a totes les dones assassinades per violències masclistes al 2022, els parlaments oficials i la lectura d’un manifest. L’acte començarà a les 18.30 h i comptarà amb intèrpret en llengua de signes catalana.

Una hora abans, a les 17.30 h, hi haurà una acció reivindicativa davant del Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn), a càrrec del Grup de dones del barri. Es tracta de penjar vestits a l’espai públic per simbolitzar cadascuna de les dones assassinades enguany a mans de les seves parelles o exparelles. També hi haurà la lectura del manifest i una concentració.

Aquest divendres també culminarà l’acció reivindicativa ‘Diposita aquí el teu masclisme’, que pretén que la ciutadania reflexioni sobre tots els tipus de violències masclistes. Les papereres de l’espai públic, equipaments municipals i alguns comerços llueixen un adhesiu amb el lema de la campanya, per donar visibilitat al missatge per sensibilitzar i eradicar el masclisme a la societat.

Declaració institucional al Ple
Regidores i regidors dels grups municipals amb representació al Ple van llegir en la sessió plenària d’ahir dijous, dia 24, una declaració institucional amb motiu del 25N que reivindica la llibertat de les dones i una garantia dels seus drets, que es veuen vulnerats amb les violències; des del dret a la seguretat, a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, a l’educació o a la participació social i política.

La violència masclista té moltes formes i l’impacte en les vides de les víctimes depèn, en gran mesura, de la garantia d’accés a drets bàsics per a la seva reparació’, diu el document, que també expressa que ‘de totes les formes de violència masclista, les violències sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades; tot això fa de les violències sexuals un component central del patriarcat, no tenen a veure amb el sexe sinó amb el poder’.

El manifest institucional reivindica els grans canvis que ha impulsat el feminisme, com posar el consentiment i la llibertat sexual al centre del debat i ha exigit ‘que s’eradiqui tota forma de violència institucional, una responsabilitat que abasta tant les polítiques de prevenció com les de reparació, les quals han d’estar suficientment dotades de recursos econòmics i requereixen la màxima col·laboració i cooperació interinstitucional i intersectorial’.

Més activitats pel 25N
El pròxim dimarts, 29 de novembre, hi haurà un taller d’autodefensa per a dones i trans al Kursaal (Masia, 39), de 18.30 a 20.30 h. Les inscripcions s’han de fer fins al dia 28 a oficinadona@montcada.org.

D’altra banda, la doctora en Antropologia Social i Cultural Caterina Canyelles i Gamundí oferirà l’1 de desembre (18.30 h) a la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) la xerrada ‘Masclisme i cultura jurídica’. Autora d’un llibre amb el mateix títol, Canyelles parlarà sobre com l’àmbit judicial està marcat per una cultura masclista. Les persones que hi vulguin assistir i necessitin servei de canguratge el poden sol·licitar abans del 23 de novembre a oficinadona@montcada.org.

Darrera actualització: 25.11.2022 | 21:24