La Casa Larratea serà un espai de foment del talent, la innovació i la cocreació artística

Dimarts, 29 de novembre de 2022 a les 10:00

Les obres per convertir l’antic edifici residencial d’estil noucentista en el Centre de Creació Artística es posen en marxa a mitjan de desembre.

La Casa Larratea es convertirà en el Centre de Creació Artística, un espai cultural obert a la ciutadania i que se centrarà especialment en les arts plàstiques. ‘Volem estimular la creació artística posant a l’abast de qui ho desitgi un centre amb portes obertes, flexible, que acosti els recursos culturals a persones que hi tinguin interès, perquè sabem que a Montcada i Reixac hi ha molt de talent’, va explicar ahir dilluns, 28 de novembre, la regidora de Cultural i Patrimoni, M. Rosa Borràs, durant la presentació del Centre de Creació Artística Casa Larratea.

El nou equipament –ubicat a la cruïlla entre els carrers Montiu, Sant Lluís i Colon– esdevindrà un punt de trobada de producció i promoció de les arts plàstiques i visuals, fomentant la cocreació i l’intercanvi de recursos i experiències, així com les noves tecnologies aplicades a la producció artística i cultural. Està previst que s’hi traslladin les aules dels cursos d’art que a hores d’ara s’imparteixen a la Casa de la Vila.

Les obres del Centre de Creació Artística Casa Larratea començaran el pròxim 14 de desembre i la previsió és que durin 10 mesos. L’actuació consistirà a convertir en un nou equipament cultural i recuperar-lo per a l’ús de la ciutadania l’antic edifici residencial d’època noucentista que l’arquitecte Antoni Gallissà va construir per al notari Manuel Larratea, al 1899. L’edifici forma part del Catàleg de Patrimoni del municipi i és de propietat municipal des del 2007. La intervenció té un cost d’un milió d’euros i el sufragaran al 50% l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que atorga al consistori una subvenció que prové dels fons Feder.

Ens omple d’orgull poder tirar endavant aquest projecte de rehabilitació de la Casa Larratea; el nostre patrimoni sustenta la nostra identitat, som un municipi amb un gran llegat històric i portem anys reivindicant la seva importància com a punt d’unió de la ciutadania’, va manifestar l’alcaldessa, Laura Campos. L’edil va recordar que al 2016 es va obrir a la ciutadania el Parc Antiga Cerveseria, just davant de la Casa Larratea, i que ara calia completar la intervenció amb la rehabilitació de l’edifici.

El president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va indicar que la recuperació de la Casa Larratea és un exemple del valor que el govern municipal actual atorga al patrimoni i que una de les grans fites assolides en els darrers anys l’aprovació del Catàleg de Patrimoni, que inclou 117 elements patrimonials. ‘Montcada i Reixac és un municipi molt ric en patrimoni, s’ha de conèixer, s’ha d’estimar i és la nostra voluntat que es recuperi i es posi a disposició de la ciutadania’, va expressar el regidor, qui també va agrair la tasca de la comissió de patrimoni de Montcada i Reixac, formada per personal municipal, de la Generalitat i ciutadania a títol particular.

El projecte de reforma de la Casa Larratea l’ha elaborat el personal tècnic municipal i l’AMB s’encarrega de la redacció del pla, la licitació, l’execució i la direcció de les obres. En representació de l’equip redactor, l’arquitecte Moisés Martínez, de l’AMB, va explicar a l’acte que la complexitat de la intervenció recau en convertir un antic edifici residencial en un equipament d’ús públic, tot aplicant els criteris urbanístics i d’accessibilitat pertinents i amb el condicionant que és un edifici protegit.

La planta baixa de l’edifici acollirà les sales polivalents i la primera planta serà la zona destinada a les aules de pintura i la sala de creació digital. L’accés a l’edifici es farà pel carrer Montiu i disposarà d’ascensor per assegurar l’accessibilitat de tothom.També es reformarà la part de la coberta perquè pugui tenir diversos usos. El nou equipament conservarà alguns dels elements ornamentals originaris.

Darrera actualització: 29.11.2022 | 10:02