Juga amb cap, campanya municipal per prevenir sobre els riscos dels jocs virtuals i d’apostes

Dimecres, 3 de novembre de 2021 a les 11:00

L’objectiu d’aquesta iniciativa és conscienciar sobre els problemes d’addiccions, d’aïllament social i econòmics que pot suposar un abús d’aquesta pràctica.

  • L’acció s’emmarca en el Pla Local de Prevenció de Drogues i Pantalles ‘En positiu’ i les activitats relacionades les gestionarà el servei municipal PASSA.
  • Una psicòloga especialista oferirà el 10 de novembre una xerrada adreçada a les famílies sobre joc online i apostes.
  • Buscar alternatives d’oci saludable, evitar la falsificació de dades, no tenir accés a comptes bancaris mentre es juga o limitar el temps de joc són algunes dels consells d’aquesta acció.
     

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, en el marc del Pla Local de Prevenció de Drogues i Pantalles  ‘En positiu’, ha posat en marxa la campanya ‘Juga amb cap’, per prevenir els riscos dels jocs d’apostes i dels jocs virtuals denominats free to play, als que, en principi, es pot jugar de forma gratuïta. ‘La prevenció i la detecció primerenca de les conductes de risc són essencials per evitar futures addiccions; aquesta campanya pretén informar, recomanar i ajudar a identificar aquells indicadors que ens poden alertar sobre un problema nostre o en el nostre entorn’, ha explicat la regidora de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió, Mar Sempere.

‘Juga amb cap’ s’adreça especialment al públic infantil i juvenil i per aquest motiu, hi haurà accions informatives als centres educatius de primària i secundària, per a les famílies i el professorat, a càrrec de Punt d’Assessorament en Salut, el PASSA. Per a les famílies, el 10 de novembre hi haurà una xerrada sobre joc online i apostes, a càrrec de Cristina Martínez, doctora en Psicologia de la unitat de joc patològic de l’Hospital de Mataró. Serà en format virtual, a les 19h, i es podrà seguir per www.montcada.cat. Per participar-hi, cal inscripció prèvia a passa@montcada.org o al telèfon 633 334 753.

A nivell gràfic, la campanya, amb il·lustracions del dibuixant Javigaar, incorpora tres personatges que donen missatges relacionats amb els riscos que pot comportar el joc indiscriminat: d’addicció, de pèrdua de diners mitjançant els micropagaments i de possibles delictes de falsificació de dades i ciberassetjament. Els consells que es donen per evitar els riscos d’aquests jocs són buscar una alternativa d’oci saludable, delimitar el temps de joc, no tenir accés a comptes bancaris mentre es juga, utilitzar contrasenyes segures, instal·lar un bon antivirus i ignorar els missatges de persones desconegudes, entre d’altres. De la mateixa manera, l'Ajuntament ha elaborat un vídeo amb els objectius de la campanya que es pot veure al seu canal de You Tube i a les xarxes socials municipals.

Motius per fer la campanya
L’increment significatiu a Catalunya, l’Estat espanyol i a Europa de l’addicció als jocs d’apostes –especialment a través d’Internet– i la recomanació dels especialistes sanitaris de promoure campanyes preventives i d’accions de restricció a l’accés dels jocs d’apostes també han estat dos motius pels quals l’Ajuntament ha decidit tirar endavant aquesta acció, que s’afegeix a altres actuacions municipals per tal de prevenir la ludopatia. Des del punt de vista normatiu, aquest octubre, el Ple de Montcada i Reixac ha aprovat de manera provisional la modificació puntual del Pla especial d’usos del municipi, que pretén restringir la instal·lació de sales de jocs i apostes. Al municipi no existeix a hores d’ara cap negoci d’aquest tipus.

Presentació a la Taula Tècnica de Prevenció de Drogues i Pantalles
Aquesta iniciativa es va presentar el 28 d’octubre a la Taula Tècnica de Prevenció de Drogues i Pantalles, formada per professionals de diferents àmbits que treballen en els àmbits de la salut, l’educació i el lleure. La presentació va comptar amb una xerrada a càrrec de David Pere Martínez Oró, doctor en Psicologia Social i coordinador de la Unitat de Polítiques de Drogues de la UAB. N’és autor de diferents articles i llibres i la seva darrera publicació, Ludomorfina, parla de les apostes esportives entre la joventut espanyola.

Darrera actualització: 03.11.2021 | 14:13