Aprovades les ordenances municipals per a l’any 2020

Divendres, 25 d'octubre de 2019 a les 00:00

El Ple extraordinari celebrat ahir dijous, 24 d'octubre, va donar llum verda a les noves ordenances fiscals, marcades per la delicada situació financera de l’Ajuntament.

El consistori s’ha vist obligat a aplicar un Pla Econòmic i Financer per tal de fer front a l’elevat deute acumulat; fruit principalment de les expropiacions de zones verdes i de la reducció de les plusvàlues. L’actualització de les ordenances, que s’ha fet amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona i Tutela Financera, té com a principal novetat la pujada d’un 8% en l’IBI. D’altra banda, la bonificació del 5% per domiciliar els impostos –mesura temporal que es va aprovar en el seu moment per incentivar aquest sistema de pagament i que ja han adoptat la majoria de contribuents– desapareix, així com altres bonificacions per a famílies monoparentals i persones jubilades per pagar aquest impost. Per contra, per pal·liar aquest canvi, l’Ajuntament crearà una línia d’ajudes i subvencions pels col·lectius més vulnerables.

L’alcaldessa, Laura Campos, va reiterar que la intenció de l’Ajuntament mai va ser repercutir la situació econòmica de l’Ajuntament en la població, però lamenta que les circumstàncies actuals requereixin l’aprovació de mesures no desitjades. “La situació ha arribat a un punt insostenible i ens ha obligat a pujar l’IBI; una mesura que sabem que és impopular i que no volíem aplicar”, va assegurar. Campos també va destacar que la recomanació inicial de la Diputació era incrementar l’IBI un 20%, alhora que va recordar l’amenaça d’una possible intervenció dels comptes municipals per part del Ministeri d’Hisenda si s’incompleix reiteradament el Pla Econòmic i Financer i els criteris establerts a la Llei d’estabilitat pressupostària.

Finalment, també s'incrementa l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) en algunes empreses i s'eliminen les bonificacions en l'impost de vehicles per aquells que tinguin més de 25 anys d'antiguitat, excepte en casos on el vehicle supera els 30 anys i es considera un model clàssic segons la llei que regula el sector. Per últim, les taxes i els preus públics s'incrementaran un 2%, en aplicació de l'IPC.

Darrera actualització: 11.11.2019 | 15:39