El Pla Director del Rec Comtal s’aprova per Ple

Divendres, 24 de febrer de 2023 a les 00:00

El document, elaborat pels ajuntaments de Montcada i Reixac i de Barcelona, pretén preservar i protegir aquest element patrimonial.

El Pla Director del Rec Comtal, un document elaborat pels ajuntaments de Barcelona i Montcada i Reixac, ha rebut el vistiplau del Ple municipal en la sessió celebrada ahir dijous, 23 de febrer. El document inclou 33 propostes per preservar el canal, de les quals sis pertanyen a Montcada i Reixac, per tal de protegir-lo i fer-lo visible al seu pas pel municipi. El Rec Comtal és un dels 117 elements que formen part del catàleg de patrimoni del municipi.

Estem revertint una història de destrucció i oblit del nostre patrimoni; el Pla Director reconeix l’existència del Rec, una peça fonamental del patrimoni local, i fixa una sèrie de directrius per a la seva conservació i visibilització’, va expressar el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez. ‘El Rec a Montcada i Reixac és viu i era molt important que el Pla Director, promogut per l’Ajuntament de Barcelona, inclogués la nostra singularitat’, va dir l’alcaldessa, Laura Campos.

Les 33 propostes del Pla Director pretenen conservar els vestigis del Rec que encara perduren, mostrar-lo en els espais on sigui possible o bé, indicar les zones que travessa. Les actuacions es classifiquen en funció del grau de complexitat que comportaria executar-les; hi ha propostes que impliquen només urbanitzar i d’altres més complexes, que comportarien fins i tot una modificació de planejament. Les accions per a Montcada i Reixac es troben en la classificació d’urbanització.

Als 2,6 quilòmetres que passen pel terme municipal montcadenc es plantegen intervencions destinades a consolidar alguns trams del canal i a visibilitzar la seva existència. Les propostes passen per estabilitzar la part de la infraestructura que hi ha a la llera Del Besòs; mostrar un tram del canal des d la superfície al carrer Jaume I; preservar el canal en el punt en què es veurà afectat per les obres del soterrament de l’R2; fer visible la infraestructura a l’avinguda de la Unitat i entre la Mina i el Reixagó; i ampliar el passeig paral·lel al Rec entre Can Sant Joan i Vallbona, un cop se soterrin les vies.

Un canal mil·lenari
El Rec Comtal es va construir al segle X, neix Montcada i Reixac i travessa Barcelona, passant pels districtes de Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, l’Eixample i Ciutat Vella, fins a arribar al mar. Al llarg de gairebé 13 quilòmetres, el canal s’utilitzava per regar, fer funcionar els molins i, més endavant, abastar les indústries tèxtils de Sant Andreu. Aquest canal és un element indispensable per a entendre el desenvolupament econòmic i social dels darrers 1.000 anys de la història del pla de Barcelona.

Darrera actualització: 24.02.2023 | 09:57