El Pla Director del Rec Comtal proposa sis actuacions per posar en valor el pas del canal per Montcada i Reixac

Dimecres, 15 de febrer de 2023 a les 11:00

El document, elaborat pels ajuntaments de Montcada i Reixac i de Barcelona, pretén preservar i protegir aquest element patrimonial.

Sis de les 33 actuacions que inclou el Pla Director del Rec Comtal, un document elaborat pels ajuntaments de Barcelona i Montcada i Reixac, són propostes per preservar, protegir i fer visible el canal d’aigua al seu pas per Montcada i Reixac. El rec és un dels 117 elements que formen part del catàleg de patrimoni del municipi. El pla es va presentar ahir dimarts, 14 de febrer, a la ciutadania de Montcada i Reixac en un acte a la Casa de la Vila, dies després de la seva presentació a Barcelona, a final gener.

Aquest document marcarà les pautes en la defensa i preservació del Rec Comtal, un element patrimonial mil·lenari, i a més de fixar usos i eines de protecció, posa en valor la memòria col·lectiva al seu entorn’, va expressar l’alcaldessa, Laura Campos. ‘El pla reverteix una història de destrucció i proposa estratègies de recuperació del Rec, una joia del nostre patrimoni’, va indicar el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez.

Les 33 propostes del Pla Director pretenen conservar els vestigis del Rec que encara perduren, mostrar-lo en els espais on sigui possible o bé, indicar les zones que travessa. Les actuacions es classifiquen en funció del grau de complexitat que comportaria executar-les; hi ha propostes que impliquen només urbanitzar i d’altres més complexes, que comportarien fins i tot una modificació de planejament. Les accions per a Montcada i Reixac es troben en la classificació d’urbanització. La coordinadora de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament, Marta Bunyesch, va ser l’encarregada de presentar-les.

  1. A l’inici del Rec Comtal, on hi ha la font del canal (alçada del carrer Jaume I). Protegir la part superior del Rec que actualment és visible a la vora del riu. La proposta és col·locar-hi uns petits murs al voltant per evitar els efectes negatius de l’erosió. Es proposa deixar la volta del canal a la vista i senyalitzar la zona perquè la ciutadania el pugui veure.
  2. Tram del carrer Jaume I, crear un passeig on a hores d’ara hi ha aparcaments i generar un espai per contemplar el Rec.
  3. Tram a l’avinguda de la Unitat, davant l’Ajuntament. Aquest tram està afectat pel soterrament de l’R2. La proposta inclou la protecció de la infraestructura amb el desmuntatge peça a peça de la part afectada per les obres. Un cop acabin, es planteja la creació d’un punt d’accés al canal d’aigua.
  4. Tram a l’avinguda de la Unitat. Es planteja una urbanització similar al ram de Jaume I, on el canal sigui visible.
  5. Tram al voltant de l’IE El Viver. Es pretén que hi hagi espais on es visibilitzi el Rec. És l’actuació més complexa de les previstes a Montcada i Reixac, perquè travessa equipaments (centre educatiu i camp de futbol).
  6. Tram a Can Sant Joan. Recuperació i naturalització del tram amb curs d’aigua a l’aire lliure al Reixagó i la connexió amb l’Hotel d’Entitats.

El Pla Director també inclou la millora del camí que uneix Can Sant Joan amb Vallbona, la totalitat dels terrenys del qual gairebé pertanyen al 100% al barri barceloní. ‘El Pla Director mostra propostes de futur que ens orienten en com encarar les accions vinculades al Rec Comtal; en qualsevol cas, nosaltres les entomaríem amb processos participatius amb la ciutadania i en funció dels recursos disponibles’. El Pla Director passarà a aprovació inicial al pròxim Ple ordinari, que tindrà lloc el 23 de febrer.

Un canal mil·lenari
El Rec Comtal es va construir al segle X, neix Montcada i Reixac i travessa Barcelona, passant pels districtes de Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, l’Eixample i Ciutat Vella, fins a arribar al mar. Al llarg de gairebé 13 quilòmetres, el canal s’utilitzava per regar, fer funcionar els molins i, més endavant, abastar les indústries tèxtils de Sant Andreu. Aquest canal és un element indispensable per a entendre el desenvolupament econòmic i social dels darrers 1.000 anys de la història del pla de Barcelona.

El tècnic del Museu Municipal de Montcada i Reixac, Adrián Soler, va participar a la presentació d’ahir amb una explicació sobre la història del canal. El tècnic va destacar que el Rec és un exemple de la contribució dels municipis metropolitans a la construcció de Barcelona.
 

Darrera actualització: 15.02.2023 | 15:12