El DILM 2020 ens saluda en llengües que es parlen a Montcada i Reixac

Dilluns, 10 de febrer de 2020 a les 11:00

La commemoració, que oficialment és el 21 de febrer, pretén visibilitzar la diversitat lingüística existent a la ciutat.

La commemoració del 2020 del Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) –21 de febrer– a Montcada i Reixac se centrarà en la visibilització de bona part de llengües que es parlen al municipi, que en són una trentena. A més del català i del castellà, les majoritàries, algunes de les llengües maternes de la població montcadenca són l’àrab, l’amazic, el panjabi, el romanès, l’ucraïnès, l’edo i el mandinga, entre d’altres.

Per tal de mostrar a la ciutadania aquesta riquesa lingüística, una de les accions del DILM 2020 serà distribuir pels elements de mobiliari urbà, equipaments i comerços cartells amb salutacions en 22 llengües parlades a la ciutat i, als equipaments i centres educatius, punts de llibre amb la salutació i informació sobre el DILM. La ciutadania podrà recollir els marcadors de lectura en el servei de préstec de les biblioteques. Els equipaments municipals tindran exemplars de punts de llibre en dos idiomes cadascun.

D’altra banda, a les biblioteques i a l’Espai Jove Can Tauler, els usuaris podran escriure una salutació o una altra paraula en la seva llengua materna en un cartell de la campanya en blanc, que es penjarà a les parets dels equipaments, i en ambdós equipaments hi haurà un mapa mundi, per mostrar als usuaris els països d’origen de les persones que parlen les diferents llengües. A Can Tauler, aquest dilluns, 10 de febrer (18 h), es posarà a disposició del públic unes ulleres de realitat virtual amb les que podrà viatjar a través de mapes virtuals i trobar i visitar diferents llocs d’origen. Montcada Comunicació també ha col·laborat amb la iniciativa, amb l’elaboració de falques de ràdio promocionals d’aquesta acció. Per mostrar a les xarxes socials totes aquelles accions vinculades a l’efemèride, s’ha creat l’etiqueta #llenguamaternaMontcada.

La campanya a l’espai públic tindrà lloc del 17 al 29 de febrer i ha comptat amb la col·laboració de veïns i veïnes de Montcada i Reixac, que han facilitat a l’Ajuntament la transcripció oral i escrita d’una salutació en la seva llengua materna.

Enguany, la celebració del DILM coincideix amb el Carnaval i per vincular ambdues activitats, el Rei Carnestoltes saludarà en diferents llengües el públic que el vaig a veure a la seva arribada oficial al municipi (20 de febrer) i al ball infantil de Carnaval (23 de febrer). A més, l’Ajuntament ha demanat als centres educatius del municipi que col·laborin amb la campanya, amb la incorporació de la diversitat lingüística a les seves activitats de Carnaval o bé, a d’altres accions que facin a l’aula en dates properes al DILM. Alguns centres educatius ja tenen preparades iniciatives al respecte.

L’any 2000, la UNESCO va declarar el 21 de febrer el Dia Internacional de la Llengua Materna, amb l’objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural i ressaltar la importància de les llengües transmeses de mares a fills, les llengües maternes, com a patrimoni cultural, identitari i d’integració social. L’Ajuntament de Montcada i Reixac organitza activitats amb motiu del DILM des del 2018.

Darrera actualització: 07.02.2020 | 11:40