El Consell de civisme i convivència es constitueix formalment amb l’objectiu de millorar la imatge del municipi

Dimecres, 25 de novembre de 2020 a les 00:00

Està integrat per representats de l’Ajuntament, Policia Local, Protecció Civil, forces polítiques i d’una vintena d’entitats socials

El Consell municipal de civisme i convivència ja està oficialment constituït després de la reunió virtual que es va fer aquest dimarts i que va comptar amb la participació d’una quarantena de persones entre els que hi havia tècnics i autoritats de l’Ajuntament, encapçalats per l’alcaldessa, Laura Campos, i el regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre, així com a representants de les forces polítiques amb presència al Ple, de la Policia Local, de Protecció Civil i d’una quinzena d’entitats socials. Aquest nou òrgan de participació serà un espai per debatre i coordinar les actuacions necessàries per fomentar i millorar el civisme i la convivència al municipi. Serà un consell de caràcter consultiu, deliberatiu i de debat de proposta, on la ciutadania, associacions i consistori treballaran de manera conjunta i consensuada. El seu objectiu és impulsar i garantir la participació i col·laboració entre diferents actors i agents del municipi per treballar tots aquells aspectes relacionats amb el civisme i la convivència ciutadana en el marc de les competències del consistori.

Segons els seu estatus, aquest òrgan està presidit per l’alcaldessa, i integrat pels regidors de Serveis Municipals i Via Pública, Ciutadania i Participació Ciutadana i Medi Natural, a més d’un representant de la Policia Local, Protecció Civil i grups polítics municipals amb representació al consistori. També hi participen les associacions veïnals (Can Sant Joan, Can Cuiàs, La Ribera, Terra Nostra, Font Pudenta i Muntanyeta, Bosc d’en Vilaró, Montcada Centre, Montcada Nova i Pla d’en Coll i Can Pomada), la FAVMiR, la Xarxa Antirumors, l’associació de Montcada Centre Comerç, el col·lectiu ‘Voreres netes’, les associacions mediambientals La Màquia i Acer, així com dues entitats animalistes, Advam i Helpgats. Durant la primera reunió de constitució, els membres del consell van expressar de forma unànime el desig que aquest nou òrgan sigui una eina útil per acabar amb l’incivisme i millorar la imatge de la ciutat.

Durant la seva intervenció, l’alcaldessa, Laura Campos, ha afirmat que la creació d’aquest nou òrgan ha de servir per ‘posar de moda el civisme’, tot i que ha reconegut que ‘tenim un gran repte i molta feina per davant’. ‘Serà una cursa llarga fins que es puguin veure els fruits i és una tasca que hem de fer en equip, compartint idees entre l’administració i la ciutadania’, ha dit Campos, qui també ha destacat que el compromís de l’Ajuntament amb el civisme ‘no es quedarà en paper mullat’, posant com exemple les inversions en via pública, espais verds i equipaments que ja incorporen els pressupostos de l’any 2021.  

Per la seva part, el regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre, ha expressat que el consell ha de ser ‘una eina de participació que permetrà que les entitats que estan al peu del carrer col·laborin amb l’Ajuntament per combatre, de manera conjunta i consensuada, contra els enemics de la via pública’. De la Torre ha posat com exemple del bon treball que està fent l’administració local en aquest àmbit els bons resultats que està donant la campanya de promoure l’ús del servei de recollida de voluminosos que es va iniciar fa quatre mesos. Segons l’informe elaborat per FCC, empresa adjudicatària de la neteja del municipi, les peticions d’aquest servei han augmentat en un 75% i el nombre d’abandonaments de voluminosos al carrer s’ha reduït en un 25% respecte a l’any anterior. 

El plenari del Consell es reunirà un mínim de tres vegades l’any i es podran crear comissions de treball per a àmbits concrets. Les reunions estaran obertes a la ciutadania, que hi podran aportar propostes per a la seva valoració. La primera trobada de treball serà el 2 de febrer.

Darrera actualització: 25.11.2020 | 12:54