El 8M 2023 reflexionarà sobre la maternitat i la diversitat funcional

Dimarts, 28 de febrer de 2023 a les 11:00

Durant tot el mes de març hi haurà activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones i el dia oficial de l’efemèride, el 8 de març, una manifestació per Montcada i Reixac. El programa el coordina el Consell Municipal de Dones.

Per segon any consecutiu, la maternitat és un dels eixos del programa a Montcada i Reixac amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el 8M –coordinat per l’Ajuntament i el Consell de Dones–, i en aquesta ocasió es dedicarà a la maternitat i la diversitat funcional. El 17 de març tindrà lloc la jornada ‘Maternitat i (dis)capacitats’ a l’Auditori Municipal (pl. Església, 12), de 17.30 a 20 h.

Hi intervindran la professora i investigadora de la UOC Asun Pié Balaguer; Ana Álvarez-Errecalde, mare i fotògrafa especialitzada en cures i discapacitat i fundadora del projecte ‘Care: cuidar importa’; i Carolina Ibáñez Barea; mare d’un fill amb diversitat funcional i presidenta de la Fundació Adimir. Hi ha servei de canguratge especialitzat, a càrrec de la Fundació Adimir, i cal demanar-lo abans del 10 de març a oficinadona@montcada.org.

Un altre dels actes destacats del programa és la xerrada ‘Treball sexual i prostitució. Aclarint conceptes i explicant models d’abordatge’. Serà el 24 de març (18 h), a la Casa de la Vila (Major, 32) i comptarà amb les intervencions de Paula Arce, investigadora del grup de recerca Antígona, de la UAB; i d’Anna Saliente, sociòloga especialitzada en gènere. També hi haurà servei de canguratge, que cal demanar abans del 17 de març a oficinadona@montcada.org.

Ara més que mai, hem de continuar hem de continuar lluitant pels nostres drets, per una igualtat real i per desmantellar el sistema patriarcal que ens oprimeix’, ha expressat la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia. L’edil considera que aquest sistema ‘deixa de banda les dones, ens estigmatitza, perpetua les violències masclistes, manté el sostre de vidre que hem de trencar, les desigualtats salarials i la pressió estètica’.

Més activitats
El programa d’actes del 8M 2023 es posa en marxa aquest dijous, 2 de març, amb el lliurament de premis del concurs de cartells del 8 de març i la inauguració de la mostra amb tots les obres participants. L’acte tindrà lloc al Kursaal (Masia, 39), a les 19 h, i la mostra es podrà visitar fins al 24 de març. Alejandro Carlini, de Barcelona, és el guanyador del cartell que il·lustra tots els materials de difusió del Dia de les Dones 2023 a Montcada i Reixac.

El 6 de març hi haurà un taller de pancartes al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn), de 17 a 19  h; i el dia 9, un taller d’olis macerats, de 10.30 a 12 h, a l’hort comunitari Mas Duran. Cal inscripció prèvia a politiquesinclusio@montcada.org, abans del 3 de març.

El dia oficial de l’efemèride, el 8 de març, el Grup de Dones Feministes de Montcada i Reixac organitza una manifestació al municipi. El punt de sortida és l’edifici de l’Ajuntament (Avinguda de la Unitat, 6), fins a la plaça de l’Església.

El 14 de març, el Centre Cívic La Ribera (Llevant, 10) acollirà el videofòrum El treball invisible de les dones (17 h). L’endemà, dia 15 (17.30 h), hi haurà la xerrada ‘Bruixeria: ahir i avui’, a l’Auditori Municipal, a càrrec de Clàudia Pujol i Devesa. L’acte l’organitza l’Aula d’Extensió Universitària, Aula MiR. Aquest mateix dia, a les 18.30 h, s’inaugurarà la mostra ‘Dones i Aigua’, a càrrec del grup de dones creadores Minerva, al Casal de la Gent Gran Casa de la Mina, on hi romandrà fins al 14 d’abril.

El grup de teatre local Teatroia’t tornarà a representar ‘Mujeres atacadas’, que va estrenar al desembre passat en el marc del cicle Montcada a escena. La funció serà el 19 de març (18 h), al Kursaal i les entrades, a 5 euros i solidàries, es poden adquirir a www.teatremontcada.cat i presencialment a l’Auditori Municipal.

El programa del 8M recupera el tradicional sopar de dones que es venia fent cada any abans de la pandèmia. Serà el 24 de març, a les 21 h, al Café Colon (Colon, 5). El preu és de 15 euros i cal reservar plaça abans del 20 de març al telèfon 662 585 755.

Exposicions
El 8M 2023 inclou també exposicions. Fins al 31 de març es pot visitar ‘Dona, mujer, woman’, al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn), de Montserrat Anguiano i Rubén Antón. És una mostra de collage digital sobre dones referents africanes al llarg de quatre segles d’història; un recorregut transversal per la vida de diverses feminitats negres: dones rellevants, persones LGTBIQ+ dissidents…

Del 13 de març al 14 d’abril es podrà visitar ‘Dones d’aigua’, al Casal de la Gent Gran Casa de la Mina (Av. Unitat, sn), del grup de dones creadores Minerva. És una mostra de diferents disciplines artístiques que tenen com a eix comú la vinculació de la dona amb l’aigua. La inauguració de l’exposició será el 15 de març (18.30 h), amb la presencia de representants de l’entitat, que faran lectures inspirades en les obres exposades. El grup Minerva pretén fomentar la cultura des del territori, amb perspectiva de gènere. I fins al 24 de març es podran veure les obres presentades al concurs de cartells  ‘8 de març’ 2023, al Kursaal.

Darrera actualització: 07.03.2023 | 12:27