El 25N a Montcada i Reixac reivindica voluntat política i legislació per protegir les dones i la lluita transversal contra les violències masclistes

Divendres, 26 de novembre de 2021 a les 11:00

L’acte central s’ha celebrat aquest dijous, 25 de novembre, i ha consistit en una performance, la lectura del manifest i les intervencions institucionals.

L’homenatge a les 37 dones –segons dades oficials, les no oficials en parlen de 70– assassinades al 2021 per violència masclista ha estat l’eix a partir del qual ha girat l’acte central del 25N a Montcada i Reixac, fet aquest dijous, 25 de novembre, a la plaça de l’Església. Dones del municipi, estirades a terra, han representat les víctimes de la violència masclista mentre que representants dels grups de dones de Montcada i Reixac han llegit els seus noms.

Darrera d’aquest número hi ha noms, hi ha històries trencades i hi ha la necessitat urgent de posar punt i final a les violències contra les dones’, ha manifestat l’alcaldessa, Laura Campos, durant la seva intervenció a l’acte. L’edil ha parlat de les violències en plural, explicant amb ‘les morts són la màxima expressió d’un sistema patriarcal que empara i propicia moltes altres formes de violència més quotidianes i normalitzades’, en referència a la seguretat als carrers, a la bretxa salarial, la pressió mediàtica, els cànons de bellesa o anar a la presó per protegir els fills i filles, entre d’altres situacions. Campos ha expressat la necessitat d’una ‘voluntat política i legislació que ens protegeixi’, així com abordar la lluita contra la violència masclista des de les escoles, de forma contínua i transversal. 

La regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia, ha expressat que ‘si volem acabar amb les violències masclistes, és imprescindible polítiques públiques que empoderin i actuïn contra la precarietat de les dones, lesbianes i trans, i que garanteixin el conjunt de drets de les dones que pateixen violència masclista’. La regidora ha fet una crida als homes: ‘Cal desobeir els mandats de la masculinitat més tradicional i dominant per generar nous referents per construir milers de masculinitats responsables, lliures, igualitàries, diverses, inclusives i cuidadodores’. Segovia ha afegit que ‘només una societat en la que les dones no pateixen violència per ser dones pot ser considerada completament lliure’.

Manifest de la xarxa feminista
Representants dels grups de dona han donat lectura al manifest ‘Fúria feminista contra les violències masclistes’, que exigeix polítiques públiques, recursos i mitjans suficients per a totes les dones en el sistema de protecció i de recuperació enfront de les violències masclistes i a tots els àmbits de l’administració, especialment a l’educació, la salut i la justícia.

Entre d’altres exigències, el manifest reivindica la derogació de la llei d’estrangeria, posar en valor les xarxes comunitàries, la inclusió de totes les dotes (lesbianes, transgèneres, amb diversitat funcional, de qualsevol procedència...), el dret a l’habitatge, la no discriminació salarial per raó de gènere, la integració immediata de les treballadores de la llar i de les cures a la Seguretat Social, el reconeixement de tots els drets laborals, la protecció efectiva de les dones supervivents de violència, l’eradicació de la llei mordassa, la fi de la violència policial, l’acompanyament de la infància i l’adolescència en la diversitat afectiva-sexual i corporal i de gènere i les maternitats lliures. El contingut íntegre del manifest es pot consultar a www.montcada.cat.

Un cop finalitzat l’acte organitzat per l’Ajuntament s’ha fet una marxa de torxes organitzada per diferents col·lectius ciutadans, amb inici i final a la plaça de l’Església, que ha arribat fins a Montcada Aqua.

Darrera actualització: 26.11.2021 | 12:00