Dos activistes denuncien la passivitat de la comunitat internacional envers Palestina

Divendres, 16 de febrer de 2018 a les 00:00

Manu Pineda i Laurent Cohen van oferir una xerrada sobre la situació actual del poble palestí durant la projecció del documental 'Radiance of resistance'.

El cicle sobre drets humans, migració i refugi, impulsat per l'Ajuntament des del novembre passat fins a aquest mes de febrer, va cloure ahir dijous, 15 de febrer, amb un audiovisual i una xerrada sobre la situació de la població a Palestina. 'Radiance of resistance' és un documental del 2016 que narra la història de Janna Ayyad i Ahed Tamimi, dues noies que viuen sota l'ocupació militar a Nabi Saleh, una petita població propera a Ramallah –la capital administrativa del territori palestí– i formen part activa de la resistència palestina. Ahed Tamimi va rebre al 2014 un premi pel seu coratge atorgat pel govern de Turquia. Tamami va ser detinguda al desembre passat per les forces israelianes i la seva detenció ha provocat multitud de protestes a nivell internacional.

'L'ocupació de Palestina és el conflicte més greu respecte la vulneració dels drets humans que existeix avui dia i des de Montcada i Reixac volem denunciar la situació', va explicar l'alcaldessa, Laura Campos. La xerrada d'ahir va anar a càrrec de l'activista i representant de l'associació Unadikum Manu Pineda i de Laurent Cohen, de Junts, associació catalana de jueus i palestins. Pineda, que ja va visitar Montcada i Reixac al 2015, va demanar l'adhesió de la ciutadania a la campanya BDS, boicot, desinversió i sancions, contra Israel i va lloar l'Ajuntament per la moció aprovada al desembre, a favor d'aquesta iniciativa.

"Hi ha 65 resolucions de l'ONU instant Israel perquè respecti el poble palestí i Israel en fa cas omís" va indicar Pineda, qui va denunciar la complicitat de tots els governs –des del català i espanyol fins a tota la comunitat internacional– per afavorir Israel, una situació que s'ha agreujat amb l'entrada al govern nordamericà de Donald Trump "a qui li és igual el compliment dels drets internacionals", va dir l'activista. Pineda destaca com a fet especialment greu la declaració de Trump per tal que Jerusalem, l'eterna capital palestina, sigui la capital d'Israel.

"Els pobles palestins estan lluitant per revertir la situació", va dir Pineda, i entre d'altres accions existeixen 'Els divendres de la ira'. Va ser un d'aquests divendres de lluita, el 15 de desembre passat, quan un soldat israelià va disparar amb una pistola de boles a un noi de 14 anys de Nabi Saleh i el va deixar en molt mal estat. Com a reacció a l'agressió, Ahed Tamimi va colpejar el soldat i aquesta imatge va ser gravada. Per aquest fet, el govern israelià va detenir la jove a final d'any i s'enfronta a una possible condemna de cadena perpètua.

Laurent Cohen va aprofitar l'acte per denunciar que "el que fa Israel no és en nom dels jueus del món, aquest estat es fonamenta en una ideologia, el sionisme, que res té a veure amb el judaisme". L'entitat que representa, Junts, es va crear al 2009 i aplega persones jueves i palestines. L'activista considera que "Europa té un paper molt important i el poder per limitar els danys al poble palestí".

L'acte d'ahir va servir per visionar un audiovisual elaborat per Montcada Comunicació sobre el projecte 'Vacances en pau', d'acollida d'infants sahrauís, elaborat durant l'estada, l'estiu passat, de tres infants sahrauís amb tres famílies del municipi "És una gran satisfacció per a nosaltres haver reprès aquest projecte", va expressar la regidora de Ciutadania, Mónica Martínez, qui va avançar que en breu hi haurà la presentació oficial de l'edició 2018. El projecte el coordinen l'Ajuntament, Montcada Solidària i l'ACAP's.

 

Darrera actualització: 16.02.2018 | 14:07