Consens i corresponsabilitat veïnal per consolidar l'Estany de Gallecs

Dimarts, 9 d'abril de 2019 a les 18:30

El govern municipal va acordar ahir amb el veïnat de la zona, reunit en assemblea, portar al pròxim Ple el projecte d'urbanització del sector.

El govern municipal continuarà endavant amb el procés de consolidació de l’Estany de Gallecs i està previst que al Ple d’aquest mes d’abril es porti l’aprovació inicial del projecte d’urbanització del sector. Així ho va acordar l’executiu municipal amb el veïnat ahir dilluns, 8 d’abril, en una assemblea celebrada a Palau solità i Plegamans, durant la qual també es va decidir que abans de donar llum verda al projecte de reparcel·lació –el document que detalla les càrregues que ha d’assumir cada propietari en el procés de regularització de la urbanització i que també es va presentar ahir– es donaran més detalls a cada parcel·lista sobre la quantitat de diners que hi haurà d’aportar. El projecte de consolidació de l’Estany de Gallecs està valorat en 2,2 milions d’euros, xifra que inclou el cost del projecte d’urbanització (1.750.000 euros), de la redacció dels projectes d’urbanització i reparcel·lació, les inscripcions al registre de la propietat, la direcció d’obra i les indemnitzacions.

El camí cap a la regularització de l’Estany de Gallecs va començar amb un canvi de planejament, aprovat al Ple de juny del 2017, i amb la certificació que l’Incasòl no tenia la propietat de cap terreny del sector. En aquests moments, el procés es troba en la segona fase, amb la redacció dels projectes d’urbanització i reparcel·lació del sector. Els següents passos que s’hauran de donar seran la inscripció de la reparcel·lació i la execució de la urbanització, la recepció de la urbanització i la regularització de les finques.

Respecte el projecte d’urbanització, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va indicar que “els dos requisits que ens hem fixat són complir amb la legalitat respecte la dotació de serveis bàsics i que sigui el més econòmic possible”. El document preveu l’asfaltat dels vials i la creació de voreres de formigó a pràcticament tot el sector, l’arranjament de l’accés al barri des de la carretera C-155, la creació de la xarxa de clavegueram i d’aigua potable i substituir-hi l’actual enllumenat per un de baix consum, soterrant les línies aèries. El projecte preveu fer les canalitzacions per tal de, en un futur, soterrar les línies aèries de telefonia.

D’altra banda, el projecte de reparcel·lació detalla la quantitat que haurà de pagar cada propietari –a la urbanització hi ha 60 parcel·les– en funció dels drets d’edificació, és a dir, aquelles persones que hi puguin obtenir més beneficis, assumiran més despesa. El planejament urbanístic redactat per l'Ajuntament ha establert la possibilitat prevista per la llei catalana d'urbanitzacions amb dèficits urbanístics, de reinvertir a la urbanització l'equivalent econòmic de la cessió obligatòria al consistori del 10% de l'aprofitament urbanístic. També s'ha ajustat les zones verdes al mínim que estableix el Pla Director de Gallecs, del 2005, que és el 40% de la superfície del sector. Aquest fet comporta que algunes parcel·les estiguin afectades, la propietat de les quals haurà de decidir si vol que se li assigni un altre solar o bé, se li compensi amb una indemnització econòmica.

Darrera actualització: 09.04.2019 | 18:47